Política 26/05/2015

Aguirre reclama una refundació del PP després d'uns "mals resultats" que no es poden "dissimular"

Proposa un front "constitucional" integrat per PP, PSOE i C's per evitar que "l'esquerra radical" faci servir l'alcaldia de Madrid com a "trampolí" per "trencar el sistema occidental i democràtic"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Esperanza Aguirre. EFE

MadridLa presidenta del PP madrileny i candidata a l'alcaldia de Madrid, Esperanza Aguirre, ha fet una crida a refundar el PP després d'uns "mals resultats" el 24-M que no es poden "dissimular". En roda de premsa després de reunir-se amb els vint regidors electes després de diumenge, Aguirre ha instat el PSOE i C's a fer un front "constitucional" per evitar que "l'esquerra radical", encapçalada per Manuela Carmena, faci servir l'alcaldia de Madrid com a "trampolí" per "trencar el sistema occidental i democràtic".

En aquest sentit, la líder del PP madrileny ha argumentat que PP, PSOE i Ciutadans són forces del centredreta, centre-centre i centreesquerra, respectivament, que sumen un total d'un milió de vots i fins a 37 regidors. Per a Aguirre, en canvi, "l'esquerra radical" només ha sumat mig milió de vots i 20 regidors. "És molt possible que la irrupció de Podem es degui a errors nostres, però el càstig que ens mereixem potser no l'han de rebre els madrilenys amb un ajuntament governat per un partit que no defensa l'ordre constitucional", ha afegit.

Perquè això sigui possible, Aguirre no té cap problema per fer un pas enrere i que qualsevol de la resta de 36 regidors sigui l'alcalde de Madrid. "Jo mai m'he aferrat als càrrecs", ha dit. De fet, ja li ha ofert al cap de llista del PSOE a l'Ajuntament de Madrid, Antonio Miguel Carmona, el seu suport perquè sigui el pròxim alcalde. Carmona ja li ha dit que no. Ella, però, ha assegurat que no ha obtingut resposta i l'ha instat que reflexioni.

Aguirre ha agraït la felicitació que va rebre per part de Carmena durant la nit electoral, però li ha faltat temps per llançar un dard contra l'exjutge i líder d'Ahora Madrid, que ahir va explicar que li agradaria "xerrar tranquil·lament" amb la líder popular perquè deixés d'enrocar-se en la "falta d'educació". "És que jo crec molt en la reinserció", va dir a La Sexta. Aguirre ha criticat que Carmena digués avui que dimecres "es reunirà amb els consellers per tornar a Madrid la democràcia". "Quan Madrid va perdre la democràcia?", s'ha preguntat la líder popular.

Carmena, ràpidament, li ha respost per Twitter que ella mai ha estat fora del sistema democràtic.

Refundació del partit

Tot i reclamar un canvi radical del partit, Aguirre s'aferra de moment al seu càrrec com a presidenta del PP madrileny. Ha recordat que la condició que va posar al líder del partit a nivell estatal, Mariano Rajoy, és que faria un pas enrere si era escollida alcaldessa. "Més important que les persones és la regeneració interna –ha assenyalat–. No és possible continuar amb les herències o designacions a dit". Justament ella va ser designada a dit per ser candidata a l'alcaldia.

En les municipals de diumenge, el PP va perdre la seva majoria absoluta al consistori després de 24 anys. Però tot i guanyar per només un regidor, no suma prou amb Ciutadans per poder governar i des d'un primer moment Carmena va donar per segur un pacte amb Carmona. Ells dos sumen fins a 29 diputats, mentre que PP i Ciutadans en sumen 28.

stats