Política 06/09/2021

Podem acusa MÉS de no fer mesures "atractives" des de la Direcció General de Política Lingüística per fomentar el català

La formació morada destaca que la consellera d'Agricultura "no té cap impediment" a contestar preguntes en aquesta llengua, malgrat que no la parla

2 min
La diputada de Podem Esperança Sans.

PalmaLa diputada de Podem Esperança Sans ha fet referència a la reunió del Pacte d'aquest dilluns horabaixa per tractar els casos de discriminació lingüística, una trobada que es farà a petició de MÉS per Mallorca. Sans ha acusat el partit ecosobiranista de no fer "mesures atractives" des de la Direcció General de Política Lingüística, la qual gestiona, per fomentar l'ús del català i les ganes dels nouvinguts d'aprendre'l. Això sí, Sans no ha explicat amb detall què és el que fa que una mesura sigui atractiva i no ha anat més enllà d'accions que ja s'apliquen, com que "la llengua catalana arribi des de les edats més primerenques" –com passa a l'Educació Infantil– o que es diferenciï "per sectors" i es doni "formació lngüística especialitzada als treballadors de la sanitat". "MÉS té la Direcció General de Política Lingüística i tenen cert marge. Han de crear polítiques atractives perquè la gent pugui aprendre, augmentar les polítiques que fan que la llengua sigui més atractiva i que la gent la vulgui emprar", ha comentat.

A una pregunta de l'ARA Balears sobre el fet que la consellera de Podem d'Agricultura, Mae de la Concha, no hagi parlat mai en català al llarg de la legislatura, Sans no ha fet cap valoració, encara que ha destacat que De la Concha no ha tingut mai "cap impediment" a contestar preguntes formulades en català. I, malgrat que la consellera no fa servir la llengua pròpia de les Balears a les seves intervencions, Sans ha destacat que "la coneix perfectament".

Ara bé, aquesta situació a la Conselleria d'Agricultura ha estat objecte de crítiques a les xarxes socials. Aquest ha estat el cas del portaveu de Terraferida i agricultor, Jaume Adrover, qui ha destacat que el sector agrari és precisament "on la llengua catalana és predominant". "La consellera ni ho intenta. Han posat directors generals, amables i educats, això sí, que gairebé no ens entenen perquè venen d'altres comunitats a exercir el càrrec. Mal exemple per als nouvinguts", ha criticat Adrover.

Per la seva part, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha destacat que el Govern "ha de ser garantista davant d'uns drets fonamentals" i ha assegurat en roda de premsa que la formació ecosobiranista demanarà "una reacció".

stats