Política 23/05/2018

Vergés, Calvet i Borràs, els consellers a la recambra

JxCat i ERC ja han definit qui seran els substituts dels consellers presos i exiliats

A. Moldes / N. Orriols
4 min
Engega la comissió d'investigació de l'Operació Catalunya amb una picabaralla amb el PP

BarcelonaEl govern de Quim Torra encara no ha començat a caminar i diverses fonts ja apunten que el més probable és que, quan ho faci, hi hagi quatre cares diferents. Tant JxCat com ERC ja han definit qui seran els substituts dels consellers presos i exiliats per agilitzar els canvis en cas que es mantingui el veto de l'Estat o si són suspesos pel Tribunal Suprem. Segons ha pogut saber l'ARA, els noms que es preparen són els d'Alba Vergés a Salut, Damià Calvet a Territori, Laurà Borràs a Cultura i Elsa Artadi a Presidència.

Vergés, de la mesa del Parlament al Govern

"Hem de tenir tots els escenaris previstos. Si els consellers presos o a l'exili no poden estar al capdavant de les conselleries, hem de tenir preparat el relleu", ha explicat aquest dimecres a La Xarxa la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Caula. Els republicans, de fet, volen aprofitar per equilibrar la paritat de l'executiu a través d'aquestes probables substitucions. Per això, segons ha pogut saber l'ARA, en el cas d'Esquerra, el relleu de Toni Comín serà l'actual secretària de la mesa del Parlament, Alba Vergés.

Aquest no era el pla fa setmanes. El seu futur passava per seguir al Parlament –la substituirà una altra diputada a la mesa– i encapçalar la candidatura d'ERC a Igualada en les municipals de l'any que ve, però diverses fonts apunten que finalment s'ha optat per ella i no per Joan Ignasi Elena i David Elvira, dos dels noms que s'havien sondejat. De fet, Vergés (Igualada, 1978) ja ha renunciat formalment a ser la cap de llista a les municipals. Llicenciada en economia per la Universitat de Barcelona i enginyera tècnica en informàtica per la Universitat Oberta de Catalunya, el primer contacte amb l'àmbit sanitari el té al Consorci Sociosanitari d'Igualada, amb un càrrec administratiu. És diputada al Parlament des del 2012, on ha sigut la responsable parlamentària de salut durant cinc anys, i és la responsable de salut i benestar a ERC.

Calvet seguirà a Territori però com a conseller

Damià Calvet, Jordi Vilajoana, Andreu Mas-Colell, Marcelino Armenter i Lluí Rullán. / PERE VIRGILI

Pel que fa a Junts per Catalunya, les fonts consultades afirmen que Damià Calvet serà qui rellevi Josep Rull a la conselleria de Territori i Sostenibilitat. Calvet és una de les persones de confiança de Rull i actualment ocupa la direcció de l'Institut Català del Sòl. Nascut a Vilanova i la Geltrú el 1968, també és tinent d'alcalde d'Urbanisme, Hisenda i Economia a l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. Calvet és graduat en enginyeria d'edificació per La Salle i diplomat en arquitectura tècnica per la Universitat Politècnica i en relacions institucionals i màrqueting públic per la Universitat Autònoma. A la Generalitat ha assumit diferents responsabilitats més enllà de l'Incasòl. Entre el 1997 i el 2001 va ser cap de gabinet de Pere Macias (conseller de Política Territorial i Obres Públiques), càrrec que va deixar per passar a ser el director general d'Arquitectura i Habitatge entre el 2001 i el 2004. A més, va ser el secretari de Territori i Mobilitat entre el 2011 i el 2013.

Borràs, la consellera que avala el sector cultural

LAURA BORRÀS

A Cultura serà Laura Borràs (Barcelona, 1970) qui substitueixi Lluís Puig. L'exdirectora de la Institució de les Lletres Catalanes era des de fa setmanes la més ben posicionada per ocupar el càrrec. És llicenciada en filologia catalana i doctora en filologia romànica per la Universitat de Barcelona (UB) i ocupa un escó al Parlament des del 21-D. Té l'aval del sector cultural, que reclamava des de fa mesos que el lideratge de la conselleria, com ja va passar amb Puig, recaigués en una persona experta. Ha sigut professora de literatura a la UB i membre de diversos grups d'investigació internacionals.

Artadi deixarà Empresa abans de començar

Elsa Artadi: “Igualant els impostos amb Madrid perdríem 1.500 milions a què no podem renunciar”

Pel que fa a Jordi Turull, serà Elsa Artadi (Barcelona, 1976) qui canviï la conselleria d'Empresa per la de Presidència, càrrec que compatibilitzarà amb el de portaveu de l'executiu. Ella serà, de fet, el principal referent de Junts per Catalunya al Govern i, si no s'hagués optat per fer el gest de la restitució d'alguns consellers, hauria sigut nomenada des de bon començament consellera de Presidència. Llicenciada i màster en economia per la Universitat Pompeu Fabra, es va doctorar a Harvard i va exercir de professora d'economia a Itàlia i a la Xina abans de passar a ser consultora del Banc Mundial. A la Generalitat va entrar-hi el 2011 com a assessora del departament d'Economia, i el 2013 va ser nomenada directora general de Tributs i Joc, des d'on va crear la Grossa de Cap d'Any. El 2016 va ser nomenada directora de la Coordinació Interdepartamental de la Generalitat i abans havia ocupat encara la secretaria d'Hisenda durant alguns mesos.

Un Govern paritari

A Artadi la substituirà una consellera a Empresa, segons expliquen fonts a l'ARA, fet que doblarà el nombre de dones del Govern. De tres (Teresa Jordà, Ester Capella i la mateixa Artadi) passaran a ser sis, comptant-hi Vergés, Borràs i la nova consellera d'Empresa. I del consell executiu menys paritari des de l'últim de Jordi Pujol, l'any 2003, es passarà al més paritari de la història: sis conselleres i set consellers. Tot això, si finalment Torra accepta que el veto de l'Estat és insuperable i, malgrat els informes jurídics de la Generalitat, decideix substituir els consellers presos i exiliats per acabar amb l'aplicació de set mesos de 155.

stats