Política 15/06/2018

Retiren la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma a Urdangarin

El Govern ha descartat actuar de la mateixa forma contra la Infanta Cristina al no haver comès un acte delictiu

Ara Balears
2 min
Retiren la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma a Urdangarin

PalmaEl Consell de Govern ha acordat tramitar la retirada de la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a Iñaki Urdangarin, a qui va ser atorgada l’abril de l’any 1998 a proposta de la Presidència del Govern d’aquell moment.

La retirada de la medalla ve motivada per la sentència del Suprem, per la qual es condemna Urdangarín pels delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, frau a l’Administració, tràfic d’influències i delicte contra la hisenda pública, contra la qual no es pot interposar cap recurs.

El Govern argumenta que l’article 3.5 del Decret 2/2014 estableix que «la Medalla d’Or s’ha d’entendre concedida amb caràcter permanent, llevat que la persona guardonada sigui condemnada per sentència ferma per algun fet delictiu. Si és així, s’ha de considerar concedida la Medalla d’Or fins al moment en què es produeixi el fet anterior. L’Administració ha d’actuar d’ofici en aquests casos, amb tràmit d’audiència a la persona interessada».

La portaveu del Govern, Pilar Costa, ha assegurat que s'ha descartat prendre la mateixa mesura contra la Infanta Cristina, que va rebre conjuntament la medalla amb el seu marit, en considerar que no ha comès cap fet delictiu. Sobre la possibilitat d'exigir el retorn físic de la distinció, ha comentat que no és viable, "perquè la medalla és una i no es pot partir per la meitat".

La Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears és la més alta distinció que concedeix el Govern i té per objecte honorar els mèrits assolits, de manera individual o col·lectiva, per les persones físiques i jurídiques que s’hagin distingit per la seva trajectòria personal o professional en defensa, promoció o foment de les institucions i dels interessos generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la labor de les quals hagi tingut una projecció especial fora de l’àmbit de les Illes Balears.

stats