#4YEARSCHALLENGE
Política 17/05/2019

Podem: l’aterratge de l’idealisme en tan sols quatre anys

Han desaparegut del programa del 2015 propostes trencadores com l’oficina de gestió d’habitatges buits i l’ocupació social

Maria Fuster
2 min
Podem: l’aterratge de l’idealisme en tan sols quatre anys

PalmaAmb el crit de “Sí, es pot!”, aprofitant la indignació del 15-M, Podem irrompia a les eleccions del maig del 2015. La campanya duia el lema “És ara”. Era barata, senzilla i sobretot se centrava en les xarxes socials. El programa electoral autonòmic del 2015 recollia “587 mesures per al canvi” en 127 pàgines i l’expressió clau era “Rescat a la ciutadania”. El 2019 el programa té 78 pàgines amb 395 compromisos. A la introducció hi diu: “Amb el vostre suport, es pot. Clar que es pot”. És un programa més prudent, amb 200 propostes menys, i que ha perdut una part de l’idealisme que el marcava fa quatre anys.

L’habitatge, l’ocupació i el model productiu, les mesures per mitigar el canvi climàtic i la mobilitat centren el discurs polític del partit. El 2015 els desnonaments sacsejaven consciències i una de les promeses era aturar-los. Podem també reclamava “la gestió i l’usdefruit per infrautilització dels habitatges en mans de bancs i caixes que hagin rebut ajuts públics”. Però, sobretot, cridava l’atenció la proposta de crear “una oficina per a la gestió dels habitatges buits” i la voluntat de promoure “la modificació de la legislació vigent per permetre l’ocupació social d’edificis de titularitat pública en aquells casos de patrimoni edificat manifestament abandonat, sense manteniment i en desús”. Ara aquelles propostes trencadores ja no ho són. Podem es marca com a objectiu que “el Govern gestioni, com a mínim, 6.000 habitatges socials al final de la legislatura”, i es compromet a augmentar la inspecció sobre el lloguer turístic. També vol establir “l’obligació que els promotors privats destinin un 30% dels immobles que construeixin a habitatge assequible”.

La crítica al model econòmic de les Illes, que Podem culpa de “la destrucció massiva del territori”, consta en el programa de 2015 i en el de 2019. També la recerca d’alternatives al “monocultiu del turisme”. Fa quatre anys Podem apostà per la creació d’una conselleria de recerca, desenvolupament i investigació. Tanmateix, tot i aquesta recerca d’un canvi de model, el 2015, el programa de Podem reclamava impulsar “les polítiques relacionades amb el turisme de creuers”. En el document per al 26-M els creuers no s’esmenten ni una vegada. S’hi parla sobretot de modernitzar l’economia amb un model productiu sostenible i respectuós amb les persones i l’entorn.

La paraula ‘canvi climàtic’ surt 19 vegades en el programa més recent i cinc a l’antic. Fa quatre anys les propostes eren més genèriques, com per exemple promoure l’autoconsum i fer campanyes de conscienciació. El 2019 la formació es mostra ambiciosa i situa al 2035 l’horitzó perquè les Illes funcionin amb energies renovables, 15 anys abans que el Govern balear.

En mobilitat, Podem proposa inversió zero en carreteres de nou traçat i apostar pel tren a Mallorca i dur-lo a Artà, Felanitx i Alcúdia. També parla d’incorporar el tren de Sóller al sistema de transport públic i de la conversió en zona de vianants dels centres dels nuclis urbans. El 2015 només hi ha quatre punts genèrics de promoció del transport públic i la voluntat d’incentivar “el transport marítim com a mitjà preferent i més ecològic” entre les Illes.

En el programa del 2015 no apareixia cap vegada la paraula ‘feminisme’, un dels puntals de Podem actualment, i en el document més recent surt 15 pics. Això sí, fa quatre anys la paraula ‘igualtat’ hi apareixia 34 pics; ara, 24.

La marca blanca es dissol i el feminisme es reforça a Mallorca i Palma

Dos mesos abans de les eleccions del 2015 es constituí Som Palma, marca blanca de Podem. Volien fer efectiva la declaració de “Palma, ciutat lliure de desnonaments” i rebutjaven qualsevol ampliació dels espais portuaris. Dos anys després, Som Palma passa a denominar-se Podem Palma. Per a la legislatura 2019-2022, l’horitzó morat, el del benestar de la gent amb l’objectiu de feminitzar l’Ajuntament i les polítiques municipals, adquireix molt de pes en el seu programa; de fet, és la meitat del contingut del document. El mateix passa al Consell de Mallorca. Les propostes socials i d’igualtat protagonitzen tant el programa del 2015 com l’actual. Ara amb més força. El feminisme és clau.

stats