Política 17/05/2019

El Pi recicla el programa electoral de fa quatre anys

Els regionalistes repeteixen gairebé lletra per lletra la gran majoria de propostes per a les autonòmiques que ja defensaven el 2015, però el programa de Palma sí que s’ha modificat a fons

Kike Oñate
3 min
El Pi recicla el programa electoral de fa quatre anys

PalmaEl Pi es presenta a les eleccions autonòmiques del 26 de maig amb un programa reciclat: és gairebé calcat al del 2015. La gran majoria de les propostes que defensaven fa quatre anys les han tornades a repetir, copiant-ne el text gairebé lletra per lletra i editant-ne els paràgrafs sense alterar la idea general, tal com passa als apartats de Salut i Educació. D’altra banda, el programa per a l’Ajuntament de Palma sí que ha canviat notablement respecte del de fa quatre anys. Els regionalistes i MÉS són els únics partits amb representació que no dediquen un programa específic per al Consell de Mallorca. L’argument, apunten fonts d’El Pi, és que les propostes d’ambdues institucions s’integren en el mateix document.

La repetició de mesures per ventura es pot explicar -en part- recordant que El Pi no ha format part de l’Executiu, de manera que bona part de les propostes que feia el 2015 no s’han duit a terme. Això, però, també serviria per a qualsevol altre partit de l’oposició i cap ha arribat a aquest nivell de reciclatge.

Amb 32 propostes, Turisme és la categoria que té més mesures en tot el programa electoral del 26-M, tal com ja passava el 2015. Com fa quatre anys, insisteixen a apostar per la formació turística continuada durant la temporada baixa i fomentar el consum i l’adquisició de producte balear entre els turistes. A més, enguany proposen reduir l’impost de turisme sostenible a les quanties inicials i garantir que el 50% dels doblers recaptats quedin al municipi on es paga l’impost. També volen regular els cotxes de lloguer per evitar la saturació de les carreteres. Turisme és seguit de prop per Agricultura, amb 24 propostes, i Pesca, amb 19. La dinamització d’empreses, emprenedors i autònoms inclou 18 propostes, com promoure el Parc Bit com a centre d’innovació empresarial i agilitar tràmits per a la creació d’empreses noves. D’altra banda, les categories socials, l’atenció de menors de 18 anys i polítiques de suport per garantir la socialització i integració dels joves en la vida adulta inclouen 14 propostes.

Menys mesures ambientals

L’apartat que més ha retallat El Pi respecte del programa de fa quatre anys és el que dedica al territori i al medi. El 2015 dedicaven un espai considerable només per a l’impuls de les energies renovables i era contundent contra les prospeccions petrolieres. També cal considerar que la Llei de canvi climàtic, aprovada durant aquesta legislatura, ja inclou moltes de les mesures que els regionalistes destacaven el 2015, com fomentar la substitució d’aparells lumínics pels de baix consum. Tot i això, el programa del 26-M sí que conté mesures que els regionalistes volen impulsar sobre els terrenys forestals i la mar. Ara proposen la utilització ordenada i sostenible de la biomassa com a font energètica renovable mitjançant la instal·lació de calderes en edificis públics. També volen potenciar el teixit industrial forestal illenc com un actor important per a la reconversió d’aquest espai. Per al litoral, han promès establir un programa de reducció progressiva de tots els abocaments que es fan a la mar.

La influència del moviment feminista durant aquesta legislatura també s’ha fet notar a El Pi. Ara destaquen propostes com que s’hagi de tenir en compte la perspectiva de gènere a l’hora d’establir programes específics contra la violència masclista. De fet, hi ha tot un nou subapartat en contra del masclisme. Així mateix, el programa del 26-M incorpora 13 mesures per abordar l’accés a l’habitatge, mentre que el de 2015 només en tenia quatre. D’aquesta manera, s’hi han afegit mesures com permetre que el planejament autoritzi que els locals comercials buits puguin passar a habitatges i incentivar el lloguer de les cases buides o desaprofitades amb rebaixes fiscals, que de fet beneficien més els propietaris que els llogaters.

En el programa electoral de 2019, El Pi a Palma subratlla la voluntat de fer una ciutat “intel·ligent”, millorant el transport públic, fomentant els vehicles elèctrics i l’ús del patinet i la bicicleta. Per a això, proposen descongestionar el trànsit i ordenar la circulació.

Lloguer en sòl rústic, protegir el català i millorar carreteres

Al Consell de Mallorca, El Pi proposa que el lloguer turístic estigui regulat i que també es pugui fer en sòl rústic si compleix amb tots els requisits. En cas que sigui dins una zona d’interès ambiental, creuen que hi ha d’haver uns criteris de qualitat, però que siguin compatibles amb la possibilitat de treure’n un rendiment econòmic. A més, la política de millora de la xarxa de carreteres és una de les propostes en què més insisteixen, en comptes de construir autopistes noves, tot i que enguany tornen a proposar la ronda de circumval·lació Nord d’Inca. A més a més, volen impulsar la Direcció Insular de Política Lingüística amb més recursos, fet que ja defensaven el 2015 en tots els àmbits.

stats