Política 12/08/2019

PSOE i Podem reprenen les negociacions per la investidura a la Rioja

Les dues formacions han d'arribar a un acord abans del 16 setembre per evitar repetir eleccions

Efe
2 min
La candidata socialista a la Rioja, Concha Andreu.

BarcelonaDesprés de 25 dies de treva, PSOE i Podem han reprès negociacions per a la investidura de la Rioja. La candidata socialista Concha Andreu i la diputada de Podem Raquel Romero han reiniciat el diàleg per arribar a un acord de govern que posaria fi a 24 anys d'executius en mans del PP. El secretari general dels socialistes a la comunitat, Francisco Ocón, ha confirmat que les reunions duraran "diversos dies". No obstant això, l'acord no pot trigar massa, perquè el 16 de setembre és la data màxima per formar un executiu a la comunitat. En cas contrari, s'haurien de tornar a convocar eleccions en aquest Parlament autonòmic.

La reunió d'aquest dilluns ha durat tres hores i mitja i les delegacions dels dos partits han assegurat que hi anaven "amb ànims". La formació lila ha explicat que s'ha parlat "de moltes coses". A banda d'això, les formacions han evitat donar més informació. "Com més se'n parli, pitjor", ha assegurat Andreu en acabar la trobada.

En l'últim punt on es van deixar les negociacions, els socialistes havien ofert dues viceconselleries i una direcció general a Podem. Això, però, no era prou per al partit lila, que reclamava formar part del consell del govern, mentre que els socialistes s'hi oposaven. Segons va explicar Ocón a Efe, els socialistes volen reprendre el diàleg "des de zero" i "sense línies vermelles".

La investidura a la Rioja també està en compte enrere després que el 18 de juliol la candidata socialista a la presidència del govern de la comunitat, Concha Andreu, no va aconseguir ser investida per segona vegada. Tant en la primera votació com en la segona Andreu va rebre 16 vots a favor –els 15 del PSOE i un d'Esquerra Unida– i 17 en contra –els de Ciutadans, PP i el de Romero, l'única diputada de Podem–. Així doncs, el vot de Romero és clau per aconseguir la majoria simple i formar govern a la comunitat.

Les negociacions entre les dues formacions a la Rioja transcorren paral·lelament a les tensions que els dos partits també tenen a Madrid, on està pendent la investidura del president en funcions Pedro Sánchez.

stats