Política 13/10/2019

El PSOE proposa un "pla de desbloqueig" sense cessions a la resta de partits

El líder del PSOE explicita el moviment al centre però rebutja l’acord amb el PP i Cs

Ot Serra
3 min
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en un acte del PSOE, en una imatge d'arxiu

MadridRes es mou al tauler polític a dues setmanes de la campanya que doni pistes de desbloqueig, per més que Pedro Sánchez proposi un pla amb aquest objectiu. Ahir el líder del PSOE va tornar a mostrar-se com l’únic candidat amb possibilitat de ser president després de les eleccions del 10 de novembre i va tornar a demanar un xec en blanc a la resta de partits. Va posar sobre la taula “quatre acords d’estat” que no van més enllà de les propostes que ja defensen els socialistes i va apostar per un govern “progressista, unit, coherent i estable que no depengui de l’independentisme”, condicions que ara mateix exclouen qualsevol pacte.

Abans que fracassessin les negociacions i s’aboqués Espanya a una repetició electoral, Sánchez volia les abstencions tècniques del PP i Cs i es negava a un govern de coalició amb Podem. Això li va costar no poder sortir escollit i, gairebé un mes després, totes les peces segueixen intactes. Ahir va reiterar que rebutja la gran coalició amb el PP i cap pacte amb el partit taronja, amb la diferència que el secretari general socialista ja explicita el seu moviment cap al centre amb la intenció de captar el votant “orfe” que ja no confia en Cs, segons va explicar en una entrevista a El Español. Per això també redobla les crítiques a Albert Rivera per haver abraçat la ultradreta i per fer cops de volant que desorienten el seu electorat. En aquesta línia, Sánchez va manifestar que, en l’eix ideològic, si 0 és extrema esquerra i 10 és extrema dreta, se situa en el 4, fet que deixa el camí de l’esquerra lliure per a Pablo Iglesias.

Quatre “acords d’estat”

El president en funcions constata la dificultat de desencallar la situació i, per això, de cara a la pròxima legislatura proposa canviar la llei perquè la repetició electoral ja no sigui la conseqüència de la incapacitat de pactar. Així, situa com un dels quatre “acords d’estat” que el president sigui qui tingui una majoria més àmplia i, en cas de no aconseguir-la, el líder de la força més votada. Els altres punts són: un nou acord del Pacte de Toledo per actualitzar les pensions a partir de l’IPC i un sobre el finançament local i autonòmic contra la despoblació. El primer de la llista, però, és un pacte “en defensa de la democràcia, la Constitució i la integritat territorial per assegurar una resposta unitària davant qualsevol temptativa unilateral de ruptura de l’ordre constitucional”.

Les enquestes acompanyen el convenciment de victòria de Sánchez el 10-N, però les mateixes xifres donen esperança a Pablo Casado, que manté l’ambigüitat sobre els pactes postelectorals donades les expectatives a l’alça. Ahir en un acte al parc d’El Retiro de Madrid va assegurar que el PP pot vèncer en els comicis, i es va recolzar en els sondejos, que auguren un empat amb el PSOE a la Comunitat de Madrid.

És per això que la formació conservadora obrirà i tancarà campanya a la capital espanyola i posarà l’accent en la culpabilitat de Sánchez de la situació d’inestabilitat. “No pot posar-se el casc de bomber després de crear l’incendi”, va afirmar ahir Casado, que va compartir el protagonisme amb la seva número dos a la llista per Madrid, Ana Pastor, representant de l’ala moderada del PP, que va restar credibilitat a l’intent de Sánchez de situar-se al centre. Casado ja dibuixa un PP “preparat per tornar a governar” i pressiona per fer un cara a cara amb Sánchez, a qui augura que se li farà llarga la campanya.

stats