Política 02/09/2019

El PSIB demana a l'Estat "mecanismes" per cobrar els 177 milions del finançament

La comissió executiva de la formació vol que es desbloquegin de manera "immediata"

K. O.
2 min
Els membres de l'executiva del PSIB, reunits.

PalmaLa Comissió Executiva del PSIB ha exigit aquest dilluns a l'Estat que s'habilitin els "mecanismes jurídics necessaris" per desbloquejar de manera "immediata" la transferència a les Balears dels 177 milions d'euros corresponents al sistema de finançament de 2019. La secretària de Política Autonòmica del partit, María José Camps, no ha descartat altres vies legals però ha dit que la millor opció és que aquests doblers puguin ser gestionats des del Govern, malgrat que ha precisat que el sistema de finançament està "obsolet" i necessita una reforma "urgent".

La socialista ha detallat que els 177 milions que reclama el PSIB corresponen als 99 d'aportacions que s'han de transferir a les Balears pel sistema de finançament, mentre que la resta, 78 milions, són pel canvi en la metodologia de l'IVA, que l'any 2017 va significar que l'Estat deixàs de pagar per aquest concepte a les comunitats autònomes la mensualitat corresponent. Per part seva, el portaveu de l'executiva, Iago Negueruela, ha reiterat que "instam perquè se cerqui una fórmula", tot i que es fa deixant clara la "necessitat" que es consolidi un govern d'Espanya, segons ha dit.

"És absolutament necessari que el govern d'Espanya trobi una sortida legal per poder transferir aquests recursos", ha dit Camps, i ha afegit altres mesures com "la modificació a l'alça del límit de dèficit de 2019 per a les comunitats autònomes". A més, la petició, que s'ha fet mitjançant una resolució aprovada per la comissió executiva de la formació, també insta les altres formacions polítiques amb representació estatal que investeixin Pedro Sánchez com a president per garantir un govern "sòlid" i "estable".

Aquest mateix dilluns El Pi s'ha sumat a la petició del Partit Popular perquè la presidenta balear, Francina Armengol, expliqui "quins ajustos farà". "Diuen [des del Govern] que no faran retallades ideològiques però sí ajustos", ha afirmat el diputat regionalista Jaume Font, qui ha afegit: "Quina mena d'ajustos?". A més, ha destacat que falten doblers per fer el que ja està pressupostat. Per tot això, ha reiterat la necessitat que la presidenta comparegui a la Cambra.

stats