Política 19/11/2018

El PP i el PSIB creuen acusacions d'electoralisme sobre el REB

El Cercle d'Economia se suma a la resta d'agents socials que donen la benvinguda a l'acord

Jaume Ribas
2 min
La portaveu adjunta dels socialistes al Parlament, María José Camps.

PalmaL'acord entre el Govern balear i l'executiu de Pedro Sánchez per tancar i aprovar un Règim Especial per a Balears, el famós REB, continua centrant bona part del debat polític a les Illes. Aquest dilluns els dos principals partits del Parlament s'han acusat mútuament de fer "electoralisme" amb aquesta qüestió.

El president del PP, Biel Company, ha dit que demanaran la compareixença de Francina Armengol al Parlament a donar "tot tipus de detalls" sobre el REB que va anunciar el Govern. El president del partit conservador ha lamentat que "l'únic que ens han ensenyat és un 'power point' amb mesures ja pactades a l'abril amb el Govern del PP" i ha acusat la presidenta de "fer electoralisme i política" amb el que tothom coincideix a considerar "un assumpte d'Estat" per a les Illes Balears. Segons Company, Armengol ha retardat l'entesa amb Sánchez "per interès electoral "i això provoca que "els ciutadans de les Balears estiguin perdent doblers".

Tot i les crítiques de Company, la majoria dels agents econòmics i socials de les Balears s'han mostrat favorables a la llei, que ara s'ha de concretar i aprovar al Congrés. Tant els sindicats com les patronals han manifestat amb més o menys entusiasme el seu suport a l'acord que ha assolit Armengol. El líder del PP ha dit que no hi ha crítiques a l'executiu autonòmic per aquest tema perquè hi ha "bona fe" i els agents socials no tenen més remei que "jugar amb les circumstàncies".

Electoralisme i electoralisme

Si el PP veu electoralisme en el que ha fet el PSIB, el PSIB està preocupat per l'electoralisme dels altres. La portaveu adjunta dels socialistes, María José Camps, ha assegurat aquest dilluns que el REB pactat pel Govern amb l'executiu espanyol és "un acord històric" que "la gent del carrer notarà en les seves butxaques". Camps ha insistit que és "un bon acord per a les Balears" i ha confiat que quan la llei se sotmeti a votació al Congrés dels Diputats cap partit amb representació a les Illes deixi de donar-hi suport "per interessos electoralistes". Segons ella, la resposta del PP a l'anunci de l'acord per al futur REB, que és "un èxit de tota la societat", ha estat una mostra de "derrotisme i demagògia".

"Més val un pardal a la mà"

"Més val un pardal a la mà..." que una grua en l'aire, diu el refranyer. El president del Cercle d'Economia de Mallorca, que aquest dilluns s'ha reunit amb Francina Armengol, ha recorregut a aquesta expressió per donar el seu parer sobre el Règim Especial de Balears (REB) pactat amb el govern central. José María Vicens, el president de l'entitat, ha dit que tenien i continuen tenint expectatives en el REB i ha considerat l'acord "un pas i una oportunitat". D'aquesta manera, Vicens s'ha sumat a la resta d'actors que aquests dies s'han pronunciat de manera més o menys favorable a l'acord.

stats