Política 29/10/2019

El PP, Cs i Vox van de la mà al Parlament per demanar que es trenqui el pacte de govern

Les tres formacions de la dreta dediquen una part de la sessió de control a l'Executiu balear a parlar de Catalunya

Maria Llull
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant el ple del Parlament d'aquest dimarts

PalmaEl PP, Cs i Vox han unit forces en el ple del Parlament d'aquest dimarts per fer de Catalunya una de les protagonistes de la sessió de control al Govern balear. Les tres formacions de la dreta han coincidit a exigir a Francina Armengol que trenqui el pacte de govern amb MÉS i l'han acusada de "mantenir l'equidistància" davant aquells "que volen rompre la unitat d'Espanya".

La diputada de Cs, Patricia Guasp, ha estat l'encarregada d'obrir el foc en contra del Pacte. Guasp ha recordat la Declaració de la Llotja de Mar, un manifest conjunt de bona part dels partits sobiranistes estatals, inclòs MÉS per Mallorca, que es va signar divendres passat i ha reclamat a la presidenta de l'Executiu que clarifiqui la seva "posició amb els socis de govern".

"Continua molt còmoda en la seva equidistància, amb uns socis que volen rompre la unitat d'Espanya", ha assenyalat la diputada taronja, qui ha acusat el PSIB d'estar "desdibuixat i mimetitzat amb el nacionalisme". "El virus del separatisme s'ha introduït dins el Govern", ha sentenciat.

"Continua vostè fent preguntes molt interessants per construir aquesta comunitat autònoma i aportant estabilitat", ha replicat per la seva banda Francina Armengol. "No em demana res de la meva gestió", ha continuat. La presidenta s'ha mostrat contundent quan ha manifestat que cap diputat de Ciutadans "no és ningú per qüestionar les meves conviccions democràtiques" i ha assegurat que el pacte "és sòlid".

El portaveu de Vox, Jorge Campos, ha insistit a demanar que MÉS estigui fora del Govern i ha recordat les declaracions del senador autonòmic de MÉS, Vicenç Vidal, en favor dels presos polítics. Una vegada més, Campos ha parlat de "deliri pancatalanista" i ha demanat a la presidenta si "se sent identificada amb els seus socis de govern".

Durant la seva intervenció, Campos ha provocat les rialles de bona part dels diputats quan ha assegurat que no el trobaran "en la política de l'odi i la confrontació".

Per la seva banda, Francina Armengol ha recordat al portaveu d'extrema dreta que l'Executiu no exerceix cap funció de control sobre el poder legislatiu, sinó que és al revés. "No compartesc l'opinió del senyor Vidal, però això no té cap importància", ha assenyalat.

El portaveu del PP, Biel Company, ha estat el darrer diputat a demanar a Armengol que trenqui amb els seus socis de Govern. Segons Company, "la situació a Catalunya preocupa als ciutadans de les Balears". El diputat popular ha criticat que Armengol "no hagi condemnat de manera ferma" la violència i ha demanat l'opinió del Govern sobre aquest tema. "Està amb qui vol rompre Espanya?", ha demanat Company, qui també ha considerat que el conflicte de Catalunya es traslladarà a les Balears.

"L'actitud del seu grup és una llàstima", ha contestat Armengol, qui ha recordat que no és "la presidenta de Catalunya, sinó de les Illes Balears". "A mi demani'm pels ciutadans de les Balears", ha sentenciat.

Armengol ha qualificat d'"insultant" que una part de la sessió de control s'hagi dedicat a Catalunya. "Que trist venir aquí amb aquest argument", ha afirmat. La presidenta ha acusat Company de voler "atiar el foc" i li ha demanat que "no faci tant de seguidisme" respecte de les consignes del partit a Madrid.

stats