EL NOU ANY POLÍTIC
Política 02/01/2018

El PNB no veu "tranquil·litat" per negociar els pressupostos

Els nacionalistes bascos esperen un canvi d'actitud de Rajoy amb Catalunya per parlar dels comptes del 2018

Dani Sánchez Ugart
2 min
La presidenta del PNB a Biscaia, Itxaso Atutxa, en una imatge d'arxiu

MadridFa setmanes que diversos ministres del govern de Mariano Rajoy venen la pell de l'os abans de caçar-lo. Tant el d'Hisenda, Cristóbal Montoro, com el d'Economia, Luis de Guindos, han donat gairebé per fet un pacte amb el PNB per tirar endavant els pressupostos estatals del 2018, que suposadament quedaria signat tan bon punt Catalunya tingués un nou Govern, i quedés per tant sense efecte l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Aquest dimarts, però, els nacionalistes bascos van aigualir les expectatives i van distanciar-se d'aquesta possibilitat, adduint que la situació política no ofereix encara prou "tranquil·litat" a Catalunya per asseure's a negociar.

Els nacionalistes bascos s'havien negat fins ara a tirar endavant una negociació mentre durés l'aplicació del 155. Per això, els populars havien donat per fet que un cop superat aquest obstacle, les converses serien fluides. De fet, el partit del lehendakari, Iñigo Urkullu, havia acordat informalment iniciar les converses aquest mateix mes de gener. Guindos va arribar a dir aquest dilluns que tenen "el vímet per fer el cistell", referint-se a la possibilitat de tancar un acord. Però la presidenta del PNB de Biscaia, Itxaso Atutxa, ha matisat aquest dimarts en una entrevista a Radio Euskadi que és "obvi i clar" que no hi ha "una situació política de prou normalitat" per començar a parlar, i ha precisat que els 'jeltzale' esperen un canvi d'actitud de Mariano Rajoy amb Catalunya per fer-ho. Atutxa ha dit que la situació de anormalitat que impedeix la negociació va "més enllà" de la simple conformació de govern, i ha instat Rajoy a iniciar una "nova fase d'entesa o com a mínim de diàleg" amb els nous dirigents catalans i que faci "algun pas més enllà de l'aplicació estricta de la llei".

Canvi al calendari

Els recels del PNB per posar-se a parlar compliquen a Mariano Rajoy el calendari. El president espanyol pretenia tancar un acord ràpid un cop aclarit el panorama a Catalunya, i confiava que després de les eleccions els nacionalistes bascos s'avindrien a negociar. Amb els nous temps marcats pel PNB, la negociació es podria allargar més enllà del març, en cas que la formació de govern a Catalunya es dilatés. Sense acord per als comptes de l'Estat, al president espanyol se li creuaran dos debats clau de la legislatura, perquè les comunitats del règim general també han extremat la pressió sobre el govern espanyol per a la reforma del model de finançament, caducat des del 2014 i que Rajoy es va comprometre a revisar abans que s'acabés el 2017. Justament aquest dimarts el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, s'ha referit a la negociació del finançament, i ha considerat que el nou govern català hauria d'incorporar-se a aquesta negociació. L'anterior executiu de Carles Puigdemont va decidir no ser-hi present, en considerar-ho un debat superat.

stats