Política 12/05/2019

Només un 30% dels ciutadans vol un pacte de dretes a Cort

La preocupació principal dels palmesans és l'habitatge

E. N.
2 min
Ajuntament ee Palma

PalmaTan sols el 30% de la ciutadania palmesana vol un pacte de dretes després de les properes eleccions del 26 de maig. Així ho reflecteix un nou informe de la Fundació Gadeso, segons el qual la fórmula seria un acord entre PP, Ciutadans i Vox. Si s'analitzen les dades fixant-nos en els votants de cada partit polític, els votants de Vox són els que més desitgen aquesta fórmula (un 69%), que ja es va fer realitat a Andalusia. En canvi, poc més d'un terç dels electors del PP (34%) i Cs (35%) aposten per aquesta opció. El percentatge cau dràsticament si, en lloc de Vox, se sumàs El Pi a l'aliança: només un 8% dels ciutadans la voldrien.

Així, la fórmula de govern preferida pels palmesans, en un 56%, és un pacte d'esquerres format per PSIB, Podem i MÉS. Per partits, un 77% dels votants del PSIB, un 75% dels de Podem i un 50% dels de MÉS voldrien aquesta opció, segons l'informe. Tanmateix, només un 4% dels electors desitjaria el pacte si s'hi sumàs El Pi. Pel que fa a la creença sobre qui, finalment, acabarà formant el govern municipal, també el 56% dels electors confia en un pacte d'esquerres, després d'una victòria de José Hila. I, per la dreta, el 28% dels votants creuen que hi haurà un govern de Mateu Isern amb el suport de Cs i Vox.

Preocupacions de la ciutadania

L'informe Gadeso apunta que, per al 66% dels palmesans, la principal preocupació és l'habitatge. Dins aquest percentatge, un 58% creu que la major prioritat és facilitar l'accés a un lloguer accessible; un 19%, recuperar habitatges buits en mans de grans tenidors; un 15%, evitar desnonaments; i un 8%, posar en marxa una línia d'ajuts a les hipoteques per a persones amb pocs recursos.

El segon àmbit que més preocupa a Ciutat és la mobilitat, amb um 66%. El 32% creuen que s'ha de posar el focus a millorar l'EMT; el 25%, a millorar els accessos d'entrada i sortida a Palma; el 23%, en la promoció d'eixos cívics i l'ampliació del carril bici; i el 20%, en els aparcaments dissuasius.

La tercera prioritat, amb un 48%, són els serveis públics municipals. En concret, la millora de la neteja i la recollida dels fems (34%); una policia local de proximitat (31%); l'ampliació del nombre d'escoletes de 0 a 3 anys i l'ampliació dels serveis de la Targeta Ciutadana (10%).

La quarta és la definició del model de ciutat. Així ho creuen el 22% dels palmesans, un 33% dels quals prioritzen la protecció del patrimoni; un 31%, la reforma de la façana marítima; un 20%, evitar la gentrificació; i un 16%, millorar l'oferta cultural.

Per últim, el model turístic representa la cinquena preocupació més important, amb un 11%. Dins d'aquest percentatge de palmesans, el 31% prioritza regular l'arribada de creuers; el 27%, revisar la normativa del lloguer turístic; el 21%, reconvertir l'oferta publicoprivada a la Platja de Palma i el 21%, promoure un turisme sostenible en temporada baixa.

stats