Política 11/11/2017

Milers de persones criden ben fort a Palma: “Llibertat presos polítics”

La marxa de Palma va acabar al Born, on es va llegir un manifest

Margalida Mateu
2 min
Milers de persones criden ben fort: “Llibertat presos polítics”

Palma“No a la repressió, sí a la democràcia”, “Llibertat presos polítics”. Aquests foren els lemes que cridaren ahir unes 3.000 persones que es concentraren pels carrers de Palma en manifestació.

La marxa s’encetà a la plaça d’Espanya a les 17 hores. Allà, la portaveu de la convocant, la Coordinadora d’Entitats per la Democràcia, Maria Antònia Font, assenyalà que havien organitzat la manifestació “per demanar la llibertat dels presos polítics, el retorn de les persones que són a fora i per denunciar la injustícia de l’estat espanyol envers les institucions catalanes democràticament instituïdes”. La concentració també fou en solidaritat amb la que es produïa a Barcelona. “Volem ser un crit per denunciar des de fora de Catalunya una situació que consideram injusta”, afegia.

“Llibertat per als presos polítics” i “El carrer serà sempre nostre” foren alguns altres lemes que es feren sentir durant de la manifestació, que baixà pels Oms, enfilà la Rambla i anà cap al Born. Molts dels participants lluïen el llaç groc, símbol de la protesta. Per la seva banda, Cristòfol Soler, també portaveu de la Coordinadora, va manifestar que donava suport “als presos polítics que hi ha a l’Estat i va reivindicar que “no podem parlar d’un estat de dret, ja que en un estat de dret no és normal que hi hagi presos polítics”. Soler va esmentar que la manifestació era “un acte de protesta i d’indignació per l’aplicació d’un 155 que no té agafada per enlloc”.

Una vegada la marxa arribà al passeig del Born, l’escriptora Maria Antònia Oliver i l’actor Toni Gomila llegiren un manifest que expressava “el nostre total i més enèrgic rebuig a l’actitud repressiva i a la deriva antidemocràtica de l’estat espanyol, que les darreres setmanes i mesos s’ha evidenciat d’una manera insostenible contra la ciutadania i les institucions de Catalunya”. La carta llegida exigia “l’aixecament de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i l’inici d’un diàleg que permeti la solució democràtica al conflicte català. I ho exigim a la Unió Europea, que vergonyosament mira cap a un altre costat”.

Gomila, en un to enèrgic, reclamà que “des de Mallorca alçam la nostra veu per unir-la solidàriament a la de centenars de milers de catalans i catalanes que ara mateix s’estan manifestant a Barcelona, i també la unim a la dels demòcrates de la resta de l’Estat i del món que, indignats, deim no a la repressió, sí a la democràcia”. El manifest acabà a crits de “llibertat” de tots els presents.

Entre els que assistiren a la manifestació, hi havia representants de Podem, com Laura Camargo i Jesús Jurado; el conseller del Govern Vicenç Vidal; David Abril i Bel Busquets, de MÉS; representants de moviments socials i sindicats, a banda de persones del món de la cultura. La manifestació va acabar amb tothom concentrat al Born entonant les cançons Què volen aquesta gent?, de Maria del Mar Bonet, i L’estaca, de Lluís Llach.

Mentrestant, a Maó centenars de persones es concentraren a la plaça del Carme per fer una cassolada amb la qual reclamaren la “llibertat dels presos polítics”.

stats