TRIBUNALS

Matas afrontarà el seu darrer judici amb el cas Son Espases

El 10 de juny es jutjarà l’adjudicació de l’obra pública més gran i cara

Es va manipular el concurs per a l’adjudicació de l’hospital Son Espases, la major obra pública feta mai a les Balears, a favor d’un empresari? El judici que així ho determinarà tindrà lloc a partir del 10 de juny de 2019, i durant les tres setmanes posteriors, a la Secció Primera de l’Audiència Provincial.

Durant la vista prèvia d’ahir també es varen citar les parts a una primera trobada per al proper mes de març per si es pogués arribar a un acord que evitàs el judici. Serà la darrera vegada que l’expresident segui al banc dels acusats després del judici pel cas Turisme Jove, previst per al març de 2019.

En aquest cas, hi estan acusats l’expresident del Govern Jaume Matas; l’exconsellera de Salut Aina Castillo; l’ex-director general de l’IB-Salut Sergio Beltrán i l’empresari Jesús Peinado per presumpta prevaricació, frau a l’administració, malversació de fons públics i tràfic d’influències.

La causa fou instruïda pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Palma, que ordenà l’obertura de judici oral el mes de març passat. A la interlocutòria es fixà, de mesura cautelar, una fiança solidària de 29.500 euros per als quatre acusats i per a l’empresa Global PM.

La Fiscalia demana per a l’expresident condemnes que sumen un total de 4 anys i mig de presó i 16 mesos d’inhabilitació; per a Castillo, sol·licita 15 mesos de presó i una inhabilitació de 12 anys; per a l’exdirector de l’IB-Salut, tres anys de presó i vuit d’inhabilitació, i per a l’empresari, dos anys privat de llibertat i 8 inhabilitat, a més de diverses multes per a tots ells.

D’altra banda, l’Advocacia de la Comunitat, com a acusació particular, sol·licita dos anys i deu mesos per a Jaume Matas; dos anys i un mes per a Aina Castillo; dos anys i 10 mesos per a Bertrán, i un any i mig per a Peinado. L’altra acusació particular, MÉS per Mallorca, demana quatre anys de privació de llibertat per als tres primers i tres anys per a l’empresari.

El cas Son Espases investiga la presumpta manipulació, per part del Govern de Jaume Matas de l’any 2006, del concurs d’adjudicació de l’hospital de referència de les Illes Balears. Son Espases fou la major obra pública licitada mai, amb 778,4 milions d’euros.

El judici aclarirà com va ser el procediment per adjudicar la construcció, explotació i conservació de l’hospital, a més d’un contracte amb la consultoria Global PM, que havia d’analitzar les diferents propostes tècniques i econòmiques que es presentaren per tirar endavant la infraestructura.

Si bé la Unió Temporal d’Empreses, encapçalada per OHL, fou la que va tenir més punts segons l’informe de la consultoria, després que el diari El Mundo ho publicàs, el Consell Consultiu va fer valorar altres informes de col·legis professionals. Així fou com l’operació es va frustrar i es decidí que fos Dragados l’empresa adjudictària.

Els diferents acusadors creuen que les ordres de manipular l’adjudicació del concurs procediren del llavors president Jaume Matas, qui, a través de la consellera Aina Castillo, les va transmetre a Beltrán per executar-les. La intenció era beneficiar la UTE liderada per OHL.

El penúltim: Turisme Jove

Abans de Son Espases, encara queda Turisme Jove. L’Audiència ordenà que es reobrís per l’expresident del Govern del PP Jaume Matas i es jutjarà el proper mes de març.

Aquesta causa, una de les primeres a destapar-se, investiga un presumpte desviament de fons públics a través del consorci Turisme Jove la legislatura 2003-2007. Falta veure si l’expresident hauria ordenat a través de la Direcció General de Joventut que es pagàs amb factures falses una indemnització de 108.000 € a una persona vinculada al PP, Jesús García Oeo. Li demanen cinc anys de presó.