ASSEMBLEA
Política 23/02/2018

MÉS aparca les primàries I se centra en el congrés

Busquets opta al càrrec de coordinadora i Ensenyat i Santiago competiran pel lideratge electoral

Jaume Ribas
3 min
MÉS aparca les primàries 
 I se centra en el congrés

PalmaDesprés de la tempesta ve la calma. Això és la màxima que MÉS vol que s’imposi ara al partit per poder preparar el seu congrés, que tindrà lloc els dies 9 i 10 de març a Lloseta, en què Bel Busquets podria ser elegida coordinadora de la formació.

Aquesta setmana s’han presentat les dues precandidatures a les primàries per liderar la formació a les eleccions del 2019. Dilluns passat, el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, va ser el primer a fer la passa d’anunciar-ho a l’ARA Balears. Dimecres, la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, va fer una roda de premsa en què va comunicar que ella també competiria per encapçalar la llista de MÉS a la presidència del Govern.

“Aprofitin i facin totes les preguntes ara, perquè no tornaré a parlar de la meva candidatura ni oferiré cap entrevista com a candidata fins després de l’assemblea de MÉS”. Aquestes varen ser les declaracions que va fer Santiago el passat dimecres. Així, la consellera aplicava la consigna que s’ha estès pel partit ecosobiranista una vegada que s’han hagut fet públiques les dues candidatures: ara toca aparcar les primàries i centrar-se en el congrés, en l’assemblea que es durà a terme els propers 9 i 10 de març al Teatre de Lloseta.

Les bases de MÉS hauran d’elegir en aquesta assemblea les seves noves normes de funcionament intern i les persones que ocuparan els càrrecs de l’executiva, el Consell Polític i la Comissió de Garanties.

En total, els militants ecosobiranistes hauran d’aprovar nou textos: les ponències política i d’organització, els reglaments de primàries i de limitació de mandats i els documents estratègics de medi ambient, sobirania, economia, model social i igualtat.

Segons l’esborrany de ponència d’organització, que podria ser esmenat, la formació podria introduir modificacions en la seva estructura interna. MÉS ha funcionat, des de la seva fundació, amb una bicefàlia: sempre hi ha hagut dos coordinadors, un home i una dona, un membre del PSM i un d’Iniciativa-Verds. En la primera època foren Biel Barceló i Fina Santiago, i en el període actual, Bel Busquets i David Abril.

Ara es planteja un funcionament més clàssic, que suprimirà, en part, aquesta bicefàlia. En principi, tan sols hi haurà un coordinador, del qual dependran dos portaveus i tres secretaries: Organització, Finances i Acció Política. Amb aquesta nova estructura, MÉS podria reforçar la figura del coordinador i cercaria un lideratge més clar.

“La nova executiva ha de ser una màquina de guerra electoral que comenci a mirar cap a les eleccions del 2019”, diuen diferents membres de l’executiva actual. La intenció de MÉS, després d’una legislatura complicada, és calmar i disciplinar el partit per aconseguir, amb paraules de Fina Santiago, “repetir el Govern de progrés”.

Bel Busquets, dona de consens?

Atès que Bel Busquets va renunciar a competir pel lideratge electoral del partit amb Fina Santiago i es va precipitar la candidatura de Miquel Ensenyat, ara diverses fonts de la formació coincideixen a assenyalar la vicepresidenta i consellera de Turisme com a futura coordinadora del partit.

El coordinador o coordinadora de MÉS, que vindria ser un secretari general, ha de ser escollit en una candidatura conjunta de sis membres, en què també figuraran dos portaveus i tres secretaris de diferents àrees. Les persones i els corrents diversos de la formació ecosobiranista negocien ara aquesta candidatura conjunta de sis persones, que es vol aprovar per consens. “Teniu en compte que és l’única coordinadora general sortint”, va dir Fina Santiago sobre Bel Busquets, amb la intenció d’insinuar que la vicepresidenta podria repetir com a màxima autoritat del partit.

stats