Política 19/06/2019

Tornen a detenir Josu Ternera per comunicar-li l'euroordre de detenció espanyola

La justícia francesa havia deixat avui l'històric dirigent d'ETA en llibertat sota control judicial

Efe
3 min
Josu Ternera als Alps francesos, en el moment de ser traslladat des del jutjat de Bonneville

ParísL'històric dirigent d'ETA José Antonio Urrutikoetxea, conegut com Josu Ternera, ha quedat retingut aquest dimecres, hores després que la justícia francesa decretés el seu immediat alliberament, perquè se li notifiqui l'euroordre de detenció espanyola contra ell. Fonts judicials han indicat a Efe que aquesta notificació se li farà en un termini màxim de 48 hores, i que després compareixerà davant la sala d'instrucció del Tribunal d'Apel·lació de París, que decidirà si torna a la presó o surt lliure.

Ternera ja ha comparegut aquest dimecres al mateix tribunal, que ha acabat decretant la seva posada en llibertat sota control judicial. En virtud d'aquesta decisió, el també exdiputat basc havia d'entregar el seu passaport, no podia sortir de França i havia de fitxar un cop per setmana en una comissaria del centre de París. L'exmembre d'ETA va ser detingut el maig als Alps francesos.

Fins ara Ternera estava la presó de La Santé de París. L'exdirigent d'ETA havia de ser allotjat allotjat pel magistrat Louis Joinet, exconseller de l'antic president francès, François Mitterrand, que s'havia ofert per fer-ho, segons ha explicat un dels advocats de Josu Ternera, Laurent Pasquet-Marinacce.

Les jutges del Tribunal d'Apel·lació de París no han donat explicacions sobre la seva decisió de posar en llibertat Josu Ternera, sinó que s'han limitat a indicar que té caràcter immediat. Els advocats de l'exmembre d'ETA han insistit, en declaracions als mitjans de comunicació, que no es deu al seu estat de salut, sinó que Ternera ofereix garanties de representació, és a dir, que no eludirà les seves responsabilitats davant la justícia.

En qualsevol cas, durant els seus al·legats, els dos advocats, Laure Heinich i Laurent Pasquet-Marinacce, han insistit que mantenir-lo entre reixes "no és possible tenint en compte el seu estat de salut". Segons va explicar el mateix Josu Ternera, el dia que va ser detingut havia de ser operat de la pròstata, havia perdut vuit quilos en tres setmanes i el metge que el tractava va indicar, després del seu arrest, que aquesta intervenció s'havia de fer al cap de com a màxim un mes, que ja ha passat.

Josu Ternera ha garantit a les jutges que complirà amb les seves obligacions derivades del control judicial: "Per a nosaltres, al País Basc, la paraula és sagrada". Segons el seu fill Egoitz, que ha estat a l'audiència igual que la seva germana Irati, amb la posada en llibertat del seu pare no només s'ha respectat el dret, sinó que el tribunal ha tingut en compte la situació política al País Basc. "És una manera de posar fi a la negació del procés que s'ha posat en marxa al País Basc des de fa més de 10 anys" i de contribuir, ha dit el seu fill, a fer "que no es repeteixin els esdeveniments del passat".

Josu Ternera ha comparegut aquest dimecres davant de la justícia francesa arran del sumari que l'1 de desembre del 2010 va conduir-lo a una condemna de set anys de presó per rebel·lia i per la seva pertinença a ETA i, en concret, pel seu paper com a dirigent de l'organització terrorista. De fet, Ternera va ser condemnat dues vegades en rebel·lia a França i ha recorregut els dos procediments. A més, la justícia espanyola ha anunciat una euroordre contra ell per l'atemptat contra la caserna de la Guàrdia Civil de Saragossa de l'any 1987, tot i que els seus advocats afirmen que encara no se li ha notificat.

stats