Política 18/04/2019

Jordi Sànchez s'ofereix com a soci estable del PSOE si accepta parlar del referèndum

"No estem exigint un referèndum abans de la investidura, sinó que sigui part del diàleg"

Núria Orriols
3 min
Jordi Sànchez durant la roda de premsa des de Soto del Real

BarcelonaJordi Sànchez ha ofert aquest dimecres una roda de premsa inèdita des de la presó de Soto del Real després que la Junta Electoral Central (JEC) l'autoritzés ahir dimecres 'in extremis' a l’agència Efe. Durant tres quarts d’hora, el cap de llista de JxCat ha respost les preguntes dels mitjans de comunicació i ha fixat les condicions per donar suport al PSOE després de les diferents versions contradictòries que ha ofert la formació durant la primera setmana de la campanya electoral.

Amb una bandera espanyola al darrere i la foto del rei Felip VI, col·locats per la direcció del centre penitenciari madrileny, Sànchez ha afirmat que JxCat vol “acord” i “estabilitat” i que per això no demanarà que es concreti un referèndum abans de la investidura, sinó que Pedro Sánchez l'accepti com una de les possibles solucions al conflicte. Així, el cap de llista de JxCat, que lluïa un llaç groc a la solapa de l’americana, s'ha ofert com a “soci estable” del PSOE en aquesta legislatura si s’obre a abordar el referèndum en una taula de diàleg i a concretar-lo en els “propers anys”. El cap de llista de JxCat ha afirmat que està convençut que el PSOE acabarà "acceptant" la via del referèndum com a solució per "pragmatisme" i "sentit històric".

"Ha de ser part de la cartera de solucions que portin Pedro Sánchez a la investidura", ha afirmat sobre el referèndum, afegint que, sent conscients de les "dificultats" del sistema polític espanyol, seran "responsables" i no demanaran que el PSOE que ja ho compri abans de ser escollit. "No imposarem la solució abans de seure a la taula del diàleg, però no permetrem que s'imposi una altra solució", ha afirmat.

A diferència de la número dos de la llista, Laura Borràs, Sànchez no ha parlat de "línies vermelles". "Nosaltres no tenim línies vermelles, tenim conviccions", ha dir abans de defensar que la "línia vermella" la posen el PSOE, el PP i Cs quan no accepten poder parlar del referèndum d'independència. Tanmateix, preguntat per les contradiccions amb altres dirigents, Jordi Sànchez hi ha tret ferro dient que és una qüestió terminològica i que Borràs i ell estan en la mateixa línia. "No demanem la lluna, demanem que els ciutadans de Catalunya puguin decidir el futur polític de Catalunya, i això no es pot ignorar".

El cap de llista de JxCat ha demanat el suport dels votants el 28-A per tenir "força" i poder condicionar la legislatura espanyola. "És indispensable que si algú vol rebre el suport de JxCat accepti el referèndum com a solució. Ja concretarem el com i amb quina data", ha dit.

La possibilitat d'una repetició electoral

En cas que això no passi i el PSOE continuï negant-se a una consulta sobre la independència, com ja va fer en el debat de pressupostos, JxCat no es fa "responsable" d'una repetició electoral. "La pressió ha de ser sobre el candidat –ha afirmat Sànchez–. Hem de poder tenir un nombre gran de diputats per poder condicionar Pedro Sánchez [...]. Volem un acord i estabilitat, el volem per poder concretar solucions, i això passa per la proposta que el referèndum pugui ser concretat en els propers anys", ha asseverat.

Segons ell, encara que ara el PSOE es negui al referèndum d'autodeterminació, l'acabarà "acceptant" per "pragmatisme" i "sentit històric". "Les línies vermelles les poden anunciar el PSOE o els partits constitucionalistes; la realitat i el pragmatisme de qui vol governar els portaran a modificar-les. El PSOE té necessitat de trobar un soci estable per poder garantir quatre anys que portin solucions als problemes de la política catalana i espanyola. No poden formar part del grup del bloqueig. Estem convençuts que el referèndum formarà part de la solució. El PSOE acceptarà assumir el repte de la responsabilitat històrica" –ha dit–. Si no és així, a parer seu, els socialistes estaran acceptant "el bloqueig" o "negociar amb la dreta".

La Junta Electoral Central (JEC) ha autoritzat per a aquest dijous la roda de premsa a l'agència Efe i per a diumenge una a l'ACN. L'autorització a Sànchez arriba després que permetés a Oriol Junqueras, cap de llista d'ERC, fer una roda de premsa a l'ACN, prevista per aquest divendres.

Malgrat aquest permís, l'organisme ha vetat un debat a la presó, a petició de Sànchez, entre els caps de llista el 28-A per "manca de concreció", i ahir el Tribunal Suprem va denegar als presos de JxCat atendre els mitjans de comunicació durant els recessos del judici.

stats