PARLAMENT
Política 23/08/2019

Immigració, avortament i llengua, preocupacions de la nova dreta a les Illes

Les primeres propostes i preguntes parlamentàries de Vox i Ciutadans deixen ben clars els punts principals sobre els quals basaran la seva oposició

Carles Tudurí Borràs
4 min
Immigració, avortament i llengua, preocupacions de la nova dreta a les Illes

PalmaL’avortament, les subvencions a entitats culturals i la immigració són els problemes més urgents per a la nova dreta representada per Ciutadans i Vox al Parlament de les Illes, si es tenen en compte les primeres propostes que aquests partits han presentat a la cambra de representació autonòmica durant els primers mesos de la legislatura.

Segons l’enquesta del CIS del juliol passat sobre els problemes principals dels illencs, un 33,3% destaca l’atur com a primera opció. La situació política (10,6%), la qualitat de la feina (9,1%) i la corrupció (9,1%) el segueixen. L’habitatge és considerat el problema principal per un 3% dels residents de les Illes, tot i que molt per damunt del valor de la resta de l’Estat, un 0,4%. Quan es demana pels problemes que afecten els enquestats, sí que un 7,6% parla de la situació de l’habitatge a les Balears i un 1,7% a tot l’Estat.

La situació de la família i la llengua semblen fora de l’agenda de la majoria de ciutadans de les Illes, tal com constata l’esmentada enquesta, però les propostes d’aquests dos partits de dreta incideixen de manera clara a prioritzar un seguit de temes que tampoc no varen ser part fonamental de la campanya electoral.

Llengua

Vox i Ciutadans han coincidit aquest mes d’agost a mostrar la seva preocupació per la llengua i algunes entitats culturals. Així, Jorge Campos va demanar el 2 d’agost al Parlament quines subvencions i per quin concepte s’han atorgat a l’Obra Cultural Balear per part del Govern entre el 2015 i el 2018. Això sí, ho fa en un castellà particular, demanant “ porqué conceptos ” i parlant de “ subvenciones realizadas ”.

Ciutadans no vol quedar enrere en la defensa contundent de les essències democràtiques. La diputada Patricia Guasp va presentar el 5 d’agost una proposició no de llei “relativa a les subvencions a entitats polititzades d’imposició lingüística i suport al separatisme i de propaganda partidista en contra del nostre sistema democràtic”. La proposta consisteix a demanar al Govern que deixi de concedir subvencions discrecionals i de concurrència pública a entitats, associacions o plataformes polititzades de suport al separatisme i de propaganda independentista”. També es demana l’estudi i la protecció de les modalitats insulars del català. El mateix dia, la diputada també va registrar una pregunta relativa a l’expedient de concessió de la subvenció atorgada per l’Institut d’Estudis Baleàrics per a l’organització del Festival de Música Urbana Reivindicativa.

Immigració

Els dos partits han coincidit, a més, en la presentació de propostes relatives al tema de la immigració, que ha passat a primera plana a causa de la crisi de l’ Open Arms. Vox va presentar la setmana passada una sol·licitud de convocatòria urgent de la diputació permanent del Parlament per tal de demanar la compareixença de la presidenta Armengol a fi que expliqui l’oferiment que es va fer a l’embarcació per desembarcar als ports de les Illes.

El 8 d’agost, el partit d’extrema dreta ja havia presentat una pregunta sobre immigració en la qual sol·licitava informació sobre els menors no acompanyats a la nostra comunitat. La pregunta d’Idoia Ribas dona per fet que “alguns d’aquests menors no són immigrants disposats a integrar-se en la societat, sinó joves conflictius”, i demana pel nombre d’aquests menors a les Illes, els centres d’acollida i la seva capacitat i les mesures que s’estan adoptant per evitar que acabin al carrer.

Juan Manuel Gómez, de Ciutadans, havia demanat dos dies abans al Govern “quines mesures té previst dur a terme durant aquesta legislatura la Conselleria d’Afers Socials i Esports per fomentar la integració dels nouvinguts, la convivència intercultural i la gestió de la diversitat”.

Família, avortament i religió

L’extrema dreta també ha posat al centre de la seva actuació parlamentària qüestions relacionades com la família, l’avortament i la religió. Així, la diputada de Vox Idoia Ribas ha presentat dues proposicions no de llei: una per demanar la modificació de la Llei de suport a les famílies i una segona sobre la Llei d’atenció i drets de la infància i l’adolescència de les Illes.

En aquesta segona proposta es destaca que s’ha detectat a la llei “l’omissió expressa en alguns articles del dret constitucional dels pares a l’educació dels seus fills segons les seves conviccions”. El nou text inclouria un punt en el qual s’indica que “els poders públics garanteixin el dret que assisteix els pares per tal que els seus fills rebin la formació religiosa i moral d’acord amb les seves pròpies conviccions”.

La mateixa diputada es mostra preocupada per les interrupcions voluntàries de l’embaràs. Per això, sol·licita informació sobre les polítiques de prevenció per frenar l’increment d’avortaments registrat el 2018. També demana per les mesures que hi ha per evitar l’avortament de joves menors de 19 anys i el suport que reben les dones amb fills per tal que optin per no interrompre la seva gestació. Així mateix, sol·licita informació sobre el control dels avortaments químics.

D’altra banda, Juan José Tenorio, president del Movimiento Ciudadano Valores a les Illes, ha presentat al Parlament una proposta en defensa de la llibertat religiosa. En aquesta proposició no de llei se sol·licita que el Govern “garanteixi el dret a la llibertat religiosa a la Comunitat Autònoma i que impedeixi tots els actes de violència contra les persones d’acord amb la seva religió o creences”, un dret que està clarament garantit a la Constitució.

stats