Política 24/05/2019

Iglesias retira el suport a Carmena i demana el vot per a Sánchez Mato a les municipals de Madrid

El líder de Podem creu que és "de sentit comú" que sigui ministre amb Sánchez

Efe
2 min
Pablo Iglesias, secretari general de Podem, a la seva arribada a l'esmorzar informatiu amb Isabel Serra, candidata per Unides Podem-Esquerra Unida-Madrid en Pie a la presidència de Madrid

MadridEl secretari general d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha demanat avui en una entrevista amb Efe el vot per al candidat de la candidatura municipal Madrid en Pie, Carlos Sánchez Mato, a "la gent més d'esquerra", ja que "Carmena guanyarà passi el que passi" i creu important "donar una empenta" a Sánchez Mato, perquè creu que "si no està al govern hi haurà una interrupció de les polítiques progressistes d'Ahora Madrid".

Sánchez Mato, d'Esquerra Unida, va ser regidor d'Economia i Hisenda de Manuela Carmena, però va ser cessat per no voler aplicar el pla d'ajustos econòmics, marcat pel ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro. Com passa a la Comunitat de Madrid amb Errejón a Más Madrid associat a Carmena i la candidatura d'Unides Podem liderada per Isa Serra, hi ha una divisió de forces dins Podem i el seu entorn que dona dues opcions a l'esquerra del PSOE. En el cas de la ciutat, el partit havia demanat el vot per als dos candidats, però ara Iglesias es desmarca d'aquesta línia i demana explícitament el vot per a Sánchez Mato, que podria no obtenir el 5% dels vots necessaris per ser regidor, segons els sondejos del CIS.

Iglesias també ha parlat de les negociacions amb Sánchez per entrar al govern espanyol i ha dit que és "de sentit comú" que sigui ministre donant per fet que hi haurà un "govern de coalició". El líder de Podem ha prioritzat, tanmateix, el programa, amb mesures d'urgència com limitar la temporalitat laboral o abaixar la tarifa de la llum. "El PSOE no vetarà ningú ni nosaltres vetarem ningú del PSOE", ha dit Iglesias, que ha explicat que mantindran les converses concretes "després de les eleccions europees" i ha prioritzat formar "un govern estable que posi en agenda els drets socials".

Sobre el conflicte territorial a Catalunya, Iglesias no ha volgut apostar per una via de solució més enllà que és necessitarà "diàleg, diàleg i diàleg". "Pot ser que no tingui la solució definitiva i aquesta tensió sempre existirà, però s'ha de gestionar democràticament i fer que el conflicte que hi ha a Catalunya es relaxi", ha dit.

Iglesias creu que els diputats presos haurien de poder exercir el seu càrrec, però ha afirmat que el partit haurà d'actuar en funció de les instàncies judicials.

stats