Política 16/02/2019

Iceta: "Catalunya ha sigut derrotada a Waterloo i els catalans han sigut traïts pel govern independentista"

"Mai el sectarisme polític havia fet tant de mal a Catalunya", diu el líder del PSC

Xavi Tedó
4 min
Iceta: "Catalunya ha estat derrotada a Waterloo i els catalans han estat traïts pel govern independentista"

BarcelonaEl PSC ha tornat a carregar amb duresa contra les forces independentistes després del seu rebuig a la tramitació dels pressupostos i després de la convocatòria d'eleccions per part del president espanyol, Pedro Sánchez. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha sentenciat que "Catalunya ha sigut derrotada a Waterloo i els interessos dels catalans i les catalanes han sigut traïts pel govern independentista", ha afirmat en un discurs sense concessions. "Mai el sectarisme polític havia fet tant de mal a Catalunya", ha afegit.

En aquest sentit, ha criticat la suposada ingerència de l'expresident Carles Puigdemont en el debat pressupostari. "No sabem si no van poder, no van voler o no els van deixar pactar des de Waterloo", ha etzibat el líder del PSC en un consell nacional que ha servit per ratificar Javi López com a candidat a les eleccions europees i més d'un centenar d'alcaldables socialistes.

Iceta ha denunciat que "l’independentisme ha donat un triomf a les tres dretes de la plaça Colón" i ha afegit que "la coincidència de vot amb la dreta ha fulminat la legislatura". "No vaig pensar mai que veuria com uns que s’omplen la boca dient que són els únics capaços de defensar el país renunciarien a 2.261 milions d’euros en inversió de l’Estat a Catalunya i un increment de 1.409 milions d’euros per a la Generalitat", ha criticat pel 'no' de JxCat i ERC als comptes.

Sobre la judicialització del Procés, Iceta ha volgut tancar files amb la independència judicial i ha valorat l'oportunitat que Sánchez ha donat a la via de la negociació: "Estem convençuts que la justícia exercirà la seva funció de manera independent i imparcial, i voldríem que el judici no impedeixi seguir fent política. Lamentablement a Catalunya tenim un govern que ha renunciat a governar, incapaç d’aprofitar la mà estesa de Sánchez".

Govern Francoenstein

El president del grup parlamentari ha avalat la decisió de Sánchez d'avançar eleccions: "En una sola decisió, Pedro Sánchez ha desmuntat les dues grans mentides de la dreta: ni s’aferra al poder ni està supeditat als independentistes", ha subratllat. En una legislatura marcada per la tensió per l'ofensiva de la dreta, Iceta ha advertit que pensen seguir apostant per la via del diàleg: "Volem seguir treballant per fer una Espanya millor; per recuperar la tolerància, el respecte, el sentit comú, el diàleg i la moderació, i per barrar el pas a la intolerància, la crispació i l’enfrontament", ha ressaltat en al·lusió al PP, Cs i Vox.

"La dreta s’omple la boca d’un pretès govern Frankenstein, però el que vol és amagar la seva voluntat de constituir un govern Francoenstein", ha afirmat en una de les frases més aplaudides per la militància. "Volem seguir tenint un govern dialogant, progressista, feminista, ecologista i europeista. Volem que Pedro Sánchez segueixi al capdavant del govern. Per Catalunya. Per Espanya. Per Europa", ha dit el líder socialista.

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, també ha tret pit de la gestió de Sánchez. "Davant d’una Espanya que els governs del PP havien convertit en campiona de la desigualtat a Europa, davant d’un model que havia assumit la precarietat i la injustícia, el govern socialista ha treballat per recuperar la cohesió i la solidaritat", ha remarcat sense passar per alt els casos de corrupció que assetgen el partit conservador.

"En vuit mesos hem dit prou a la indecent congelació de les pensions més baixes apujant-les un 3%, perquè si l’Espanya dels anys setanta i vuitanta podia crear un sistema de pensions, l’Espanya actual ha de poder mantenir-lo i millorar-lo", ha destacat la ministra, que també ha posat èmfasi en la recuperació de la sanitat universal "revertint les retallades del sistema sanitari", les inversions en matèria educativa o l'increment del salari mínim.

Batet: "No hi ha diàleg si no es busca l’acord"

En l'àmbit nacional, la ministra ha denunciat també la pinça entre la dreta i l'independentisme: "El PP i Cs, emparellats amb els independentistes, han intentat frenar el nostre projecte, però no ho aconseguiran, perquè nosaltres seguirem defensant-lo", ha afirmat abans de concloure que "preocupar-se del país no és parlar de banderes tot el dia; preocupar-se del país és preocupar-se de la seva gent".

També ha lloat el diàleg emprès per l'executiu espanyol: "Diàleg no és només una paraula. És una actitud. És una voluntat. És un compromís. No es pot apel·lar al diàleg com un fi en si mateix. El diàleg és un instrument, un mecanisme per poder trobar una solució: no hi ha diàleg si no es busca l’acord", ha opinat.

"Els socialistes no hem volgut mai el conflicte ni contribuïm a la seva perpetuació i enquistament. Reconeixem l'existència del conflicte, però no volem viure del conflicte, volem resoldre'l des de la raó i l'acord", ha assenyalat Batet, que ha reclamat acabar amb l'extremisme i apostar per les solucions.

"Portem més de cinc anys sentint que cal construir un país, un estat, una república... Però no és així. El país ja el tenim i només cal escoltar-lo sense exclusions. L’estat també el tenim: als ajuntaments, a la Generalitat i al govern d’Espanya dins d’Europa", ha denunciat la ministra.

Crítiques a Colau

En clau municipal, Iceta també ha carregat contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb qui es va trencar el pacte de govern amb els socialistes a mig mandat: "Colau va arribar a l’alcaldia teòricament per resoldre el problema de l’habitatge. Avui ha de reconèixer que mentre Jordi Hereu promovia 4.000 habitatges socials en quatre anys, ella només n’ha aconseguit 700", ha assegurat.

L'alcaldable socialista, Jaume Collboni, ha collat l'alcaldessa pel seu suport a l'independentisme. "Votar Colau és malbaratar el vot perquè van venir a canviar-ho tot i s'han convertit en els 'pagafantes' de l'independentisme". El candidat de Cs, Manuel Valls, també ha rebut els retrets de Collboni: "Votar Valls és votar Vox i el PP. Només hi ha un vot realment útil per frenar les tres dretes: aquest vot és el socialista".

"El vot útil perquè Espanya avanci, Catalunya dialogui i Barcelona no sigui independentista ni de dretes és Pedro Sánchez, és el PSOE i és el PSC", ha exposat Collboni, que ha posat com a banderes dels socialistes el diàleg, el sentit comú i les polítiques socials.

"Sortim a guanyar perquè Espanya no pot tornar enrere. Sortim a guanyar perquè els independentistes no tenen un projecte per a tots. Sortim a guanyar perquè Barcelona ha de sortir de la paràlisi amb un govern socialista que pugui entendre's i treballar amb un govern socialista a Espanya", ha conclòs el cap de llista per Barcelona.

stats