Política 11/03/2020

Balboa, sobre la comissió d'experts del Consell de Mallorca: "El PSOE no m'ha posat cap pistola al cap"

El Pacte assegura que continuarà amb el seu full de ruta en l'escàndol sobre explotació sexual de menors tutelats

Maria Llull
3 min
Magdalena Gelabert (Podem), Andreu Alcover (PSIB) i Guillem Balboa (MÉS) en una imatge d'arxiu

El portaveu de MÉS al Consell de Mallorca, Guillem Balboa, ha assegurat aquest que el Pacte continuarà amb la seva línia de treball pel que fa a l'escàndol de menors tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). Balboa ha negat que MÉS hagi estat manipulat pel PSOE en aquest cas, segons ha criticat el portaveu del Partit Popular en la institució insular, Llorenç Galmés. "El PSOE no m'ha posat cap pistola al cap i no m'ha posat cap condició. Vàrem optar per una línia de treball perquè hi crèiem", ha comentat aquest dimecres.

Segons el portaveu ecosobiranista, la insistència de l'oposició (PP, Ciutadans i El Pi) per obrir una comissió d'investigació només serveix per a "polèmiques periodístiques". "És una pantalla passada. Aquesta qüestió ja es va debatre i votar en el Consell", ha assenyalat.

"Ens hem posat a fer feina en el sentit que vàrem votar. L'equip de govern apostava per una comissió d'experts i una eina paral·lela de discussió política amb compareixences en el consell rector de l'IMAS", ha continuat. Precisament, en aquesta comissió de seguiment polític no hi podran comparèixer els presidents del Consell de Mallorca, fet que Balboa no ha trobat criticable. "S'ha aprovat un reglament de funcionament i s'ha delimitat qui hi anirà a declarar i com seran les compareixences", s'ha limitat a comentar.

Sobre la voluntat de MÉS d'obrir una comissió d'investigació, manifestada pel coordinador ecosobiranista, Toni Noguera, i per la consellera d'Afers Socials del Govern, Fina Santiago, Balboa ha matisat que "Noguera va parlar tot el temps de comissió d'investigació o d'experts i que contemplava les dues possibilitats". "Es va marcar una línia al Consell i és la que s'està seguint", ha subratllat. "Ara tenim l'oportunitat de fer feina. Caldrà veure qui participa", ha sentenciat.

Per la seva banda, el portaveu del PSIB, Andreu Alcover, ha reiterat que el Pacte manté "el full de ruta" i no ha trobat censurable que els presidents del Consell de Mallorca no puguin comparèixer davant del consell rector de l'IMAS. "Les persones que poden aportar més són els presidents de l'IMAS, no els presidents del Consell. S'ha de fer comparèixer gent que pugui aportar. Però si després hi ha dubtes, es veurà", ha explicat Alcover, qui ha recordat que les decisions no es consensuen sinó que les aprova "qui té majoria".

Sobre la negativa de l'oposició a participar en la comissió d'experts, Alcover ha indicat que, en aquest cas, "queda clar que les intencions no eren saber què havia passat". "S'està donant un àmbit de participació i no s'aprofita", ha afegit el portaveu socialista, qui també ha recordat que "l'oposició no ha aportat cap nom a la comissió d'experts".

En el cas de Podem, Magdalena Gelabert ha reiterat que "la fórmula consensuada amb els socis és l'encertada, perquè els infants i els joves en situació de vulnerabilitat necessiten especial protecció". Gelabert, qui va ser directora insular d'Infància la passada legislatura, ha comentat que ella mateixa sortirà "a donar totes les respostes que calgui". "Les coses s'han fet amb la millor predisposició i amb tot el rigor de què hem estat capaços. Quan jo gestionava, es varen posar tota la feina i tots els recursos econòmics i humans disponibles", ha continuat.

Gelabert ha destacat que "els protocols de detecció, notificació i atenció a les víctimes es varen complir rigorosament" la passada legislatura, encara que no ha estat capaç de precisar quants de casos d'explotació sexual a menors tutelats es varen detectar durant la seva gestió.

Llorenç Galmés (PP): "MÉS té una oportunitat per expressar el que vol"

El portaveu del PP al Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha considerat que MÉS té ara una nova "oportunitat per expressar el que realment vol i no acotar el cap" davant el PSOE. "El PSOE vol utilitzar MÉS com a titella, manipular-lo, i és que du la batuta", ha continuat Galmés, qui espera que "MÉS voti a favor de la comissió d'investigació".

Galmés ha assegurat que el PP no participarà en la comissió d'experts, que ha tornat a qualificar de "paperot". "És una cortina de fum. La comissió d'investigació és l'òrgan que regula el reglament d'aquesta casa", ha dit.

La portaveu de Ciutadans, Beatriz Camiña, ha considerat que la fórmula de crear una comissió d'experts "ha fracassat" i que el que vol l'equip de govern és "desviar l'atenció". "A Podem li interessa molt investigar els comptes del rei, però no volen investigar quan ells gestionaven els menors", ha dit. Camiña també ha deixat clar que el seu partit vol "fer preguntes de manera independent, no teledirigida".

stats