Política 21/07/2020

El Govern modera la previsió de caiguda d'ingressos i la fixa en un màxim de 430 milions d'euros

Les Balears rebran 420 milions del fons extraordinari de l'Estat

Maria Llull
3 min
La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors

PalmaEl Govern ha moderat la previsió de la caiguda d'ingressos de 500 milions d'euros que va anunciar el passat mes de maig a causa de la crisi econòmica provocada per la pandèmia del covid-19. El nou sostre amb què treballa la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors és de 430 milions d'euros, encara que la forquilla també contempla una caiguda d'ingressos mínima de 360 milions d'euros. "Malgrat el grau d'incertesa que marca totes les estimacions, amb la informació disponible i contrastant amb altres organismes, treballam amb la hipòtesi de caiguda d'ingressos que abasta una forquilla que ens situaria en un descens d’entre 360 i 430 milions respecte dels pressuposts inicials", ha detallat aquest dimarts la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, qui ha comparegut davant del ple del Parlament per explicar com finançarà l'Executiu el pla de reactivació econòmica de les Balears.

Sánchez ha comentat que les actuals circumstàncies han suavitzat la previsió inicial del Govern d'una caiguda del PIB del 30%. De fet, "aquesta davallada no tenia en compte les mesures correctores que hem pres les administracions, i es va fer sota un escenari sense turisme durant el mes de juliol i de certa obertura durant l'agost". "Amb totes les cauteles possibles, i apel·lant a la responsabilitat individual, l’evolució de la pandèmia i d’inici de reactivació de l’activitat econòmica permeten veure que, si bé la situació serà molt dura, podria ser millor que a les previsions d’abril", ha afegit la consellera".

El descens en la recaptació d'impostos cedits i propis que ha calculat el Govern té en compte els 68,4 milions d'euros addicionals que les Balears varen rebre de la liquidació del sistema de finançament autonòmic i que no havien estat pressupostats inicialment. "En total, enguany tenim garantits 2.906 milions a través del sistema de finançament", ha apuntat Sánchez.

Segons ha detallat la consellera, el Pacte per a la Reactivació i Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears "mobilitzarà 600 milions d'euros a curt termini", 240 dels quals serviran per reforçar el sistema sanitari fins a finals d'any, juntament amb un pla de xoc per reduir les llistes d'espera. Sánchez també ha destacat "els 15 milions d'euros addicionals" que el Govern gastarà per "fer possible un retorn presencial i segur a les escoles" i adaptar-les a la nova situació generada per la pandèmia.

Sobre les fonts de finançament del pla de reactivació, Sánchez ha recordat que, a més dels recursos autonòmics, també n'hi haurà d'estatals i europeus i ha destacat la cooperació de les administracions insulars i municipals de les Balears.

Quant al fons estatal extraordinari de 16.000 milions d'euros, les previsions del Govern són que les Balears rebran "al voltant d'uns 420 milions d'euros, xifra que ens situa per damunt de la mitjana estatal", ha dit la consellera. Per començar, les Illes rebran 160 milions d'euros de la part sanitària, 105 el juliol i 55 el novembre. També està previst que hi arribin 50 milions el setembre, els quals s'han calculat d'acord amb la població en edat escolar i universitària. Per últim, les Balears cobraran aproximadament 215 milions d'euros el desembre per compensar la caiguda d'ingressos. Així i tot, la titular d'Hisenda ha reconegut que "aquest fons no pal·liarà totalment la caiguda d'ingressos i la despesa extraordinària provocada pel covid-19".

Altres fonts de finançament del pla de reactivació són 62,1 milions de l'ecotaxa i 65,3 milions que provenen de projectes dels fons Feder de la Unió Europea, els quals corresponen a projectes que no s'han duit a terme.

El PP reclama una memòria econòmica

El diputat del PP, Toni Costa, ha reclamat que el pla de reactivació econòmica inclogui una memòria econòmica. "Per què un pla tan important no l'inclou?", ha demanat, a més de reclamar al govern que "no apugi els impostos" quan caiguin els ingressos. "Apujaran els impostos sí o no? Si és que sí, per què no ho varen incloure en el pla? Si és que no, per què no va acceptar la proposta del PP sobre això?".

"És un pseudopla de reactivació, que inclou al títol una diversificació econòmica que no han estat capaços de dur a terme. Ara es produirà una pluja de milions que arribarà a tothom", ha continuat. Costa ha destacat que el Govern preveu mobilitzar 2.500 milions d'euros a llarg termini amb aquest pla. "Si tenen tan clara aquesta xifra, saben quina serà la previsió de caiguda d'ingressos del 2021? I del 2022?", ha insistit.

Per la seva banda, Rosario Sánchez ha respost subratllant que el pla de reactivació no és "un exercici pressupostari", encara que "condiciona els pressupostos del 2021 i el 2022". Sobre la manca de memòria econòmica, la consellera ha retret que "és una excusa" del PP "per no haver signat el pla". "És molt superior al d'altres comunitats autònomes, com Múrcia, Madrid o Castella i Lleó. És un pla que respecta les dimensions del que pot fer el sector públic autonòmic, i crec que això és el que els molesta", ha afegit.

stats