Política 07/09/2017

La fiscalia es querella contra tot el Govern i demana actuar també contra els preparatius de l'1-O

Maza diu que la policia té instruccions per investigar qualsevol actuació destinada al referèndum

Júlia Manresa / Marc Toro
2 min
El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, durant la compareixença a la comissió de Justícia del Congrés. EFE

Madrid / BarcelonaLa fiscalia ja té a punt dues querelles paral·leles amb l'objectiu d'aturar el referèndum de l'1 d'octubre. Tal com ha explicat el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, aquest dijous en una compareixença en la qual no ha admès preguntes, la fiscalia es querellarà contra la mesa del Parlament, que ahir va admetre a tràmit la llei del referèndum i la de transitorietat però també contra tots els membres del govern de la Generalitat per haver signat els decrets de convocatòria i organització de la consulta.

Però la fiscalia no es queda només aquí, sinó que també demana que la policia intervingui en qualsevol dels preparatius per a l'1-O. Maza ha avisat que, d'acord amb el fiscal superior de Catalunya i els diferents fiscals en cap de les províncies catalanes, la policia judicial –Guàrdia Civil, Policia Nacional i Mossos d'Esquada– té instruccions d'investigar "qualsevol actuació dirigida a l'organització del referèndum il·legal". També ha recordat que "com a mínim" s'investiguen aquestes actuacions per desobediència, prevaricació i malversació de cabdals públics.

Maza ha insistit que "les fiscalies de l'Audiència Nacional continuaran actuant amb fermesa, proporcionalitat i celeritat" per garantir que es compleixi la llei. Ha insitit que l'objectiu de la fiscalia és "defensar la legalitat de l'estat de dret davant la gravetat de la situació i contra la violació de la Constitució i el mateix Estatut" que està duent a terme la Generalitat.

Turull: "Convocar un referèndum no és cap delicte"

El Govern no ha trigat a reaccionar a les paraules de Maza. El portaveu de l'executiu, Jordi Turull, ha criticat que l'Estat hagi passat de la "pluja de milions a la pluja de querelles", i ha deixat clar que l"estat de setge encobert" al qual es vol sotmetre la Generalitat "no altera en res" els plans per tirar endavant el referèndum. "Estem convocats a defensar els drets humans [...] i a salvar la democràcia", ha dit Turull als passadissos del Parlament, i ha afegit que la millor resposta a les traves de l'Estat és anar a votar l'1-O. "Convocar un referèndum no és cap delicte", ha sentenciat.

stats