Política 10/01/2016

La Fiscalia volia un pacte amb Matas que inclogués Son Espases

Considera que a Nóos ja el té prou enxampat

J. Perelló
2 min
Jaume Matas i l’advocat Miquel Arbona, a la sortida dels jutjats.

PalmaDurant mesos, la Fiscalia Anticorrupció va mantenir en secret una negociació per tal d’arribar a un acord amb Jaume Matas i poder arribar a un pacte abans de l’inici del judici del cas Nóos. Diferents reunions amb el misser de l’expresident, José Zaforteza, feien preveure que Matas admetria els delictes principals sostinguts per l’acusació per aconseguir una pena menys contundent.

Però Anticorrupció no es conformava amb una declaració autoinculpatòria de Jaume Matas sobre el cas Nóos, sinó que aspirava a incloure-hi els principals fets referits al cas de l’adjudicació de Son Espases.

Fonts properes a la investigació asseguren que el ministeri públic considera que en el cas Nóos ja es disposa de prou elements inculpatoris a partir de declaracions, proves documentals i altres elements que fan una mica “irrellevant” que l’expresident admeti els fets o no.

Per aquest motiu, s’aspirava a un pacte més extens, en el qual l’exdirigent autonòmic admetés la manipulació del concurs de l’hospital de referència de les Illes Balears, com ja han admès com a mínim dos exalts càrrecs, en concret l’exconsellera de Salut Aina Castillo i qui va ser responsable de l’IB-Salut aleshores i ara gerent de CAEB, Sergio Bertrán.

Suspensió de l’encontre

Un bon dia, abans de la reunió que es considerava definitiva, el misser va contactar amb Anticorrupció per informar que, a petició del seu client, l’encontre havia de ser cancel·lat. Des de llavors, Anticorrupció ha perdut interès en qualsevol acord perquè considera que “només” una confessió de Nóos amb tot el material que figura en el sumari és poca cosa.

De moment, Matas ha posat a disposició de la justícia el seu més que famós palauet, per mostrar bona voluntat de desfer el mal causat sense, si és possible, anar a la presó. L’advocada de l’acusació popular, Virginia López Negrete, va afirmar ahir en declaracions a IB3 TV que el sindicat que representa, Manos Limpias, no dóna suport “a cap pacte entre els acusats pel cas Nóos i la Fiscalia”. Negrete va assegurar que aquest tipus d’acords, per ser realment efectius, han de ser rubricats per totes les acusacions.

stats