Política 20/03/2019

Europa garanteix al Govern balear 40 milions d'euros per a parcs fotovoltaics

Europa ha autoritzat el full de ruta previst perquè Menorca produeixi el 85% d'energia renovable abans del 2030

Iván Martín
1 min
Responsables europeus i de les institucions a Balears s'han reunit a Brussel·les per avançar en matèria energètica.

MaóLa Comissió Europa ha garantit al Govern balear una ajuda de 40 milions d'euros, a través del govern espanyol, per destinar-la a la instal·lació de parcs fotovoltaics, una línia de la qual es podran beneficiar les iniciatives a Menorca. De fet, la reunió mantinguda aquest dimecres a Brussel·les ha servit per constatar els avenços a l'illa en la idea de produir abans de l'any 2030 el 85% de les energies renovables.

Així, el govern espanyol i la Comissió Europa han acordat convocar a principi d'abril una subhasta per valor de 40 milions d'euros per a la instal·lació de parcs fotovoltaics. També s'han confirmat altres línies d'ajuda que suposaran 5 milions d'euros de fons europeus per a la instal·lació de plantes renovables a l'illa, 5 milions d'euros per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques en aparcaments públics i 3 milions d'euros per a iniciatives d'autoconsum energètic. La previsió és que aquestes ajudes permetin a Menorca produir un 20% d'energia neta.

D'altra banda, la Comissió Europa ha autoritzat el full de ruta previst per al 2030, amb la inclusió de les recomanacions dels tècnics europeus que varen visitar Menorca el passat mes de gener. De les 26 illes seleccionades en el marc del programa Clean Energy Islands, Menorca és l'única que disposa d'un pla de transició elaborat. A més, Europa analitzarà el projecte de convertir Milà en un punt de generació d'energies renovables, combinant energia eòlica i fotovoltaica, una iniciativa que tindrà un cost de 17 milions d'euros.

Finalment, la reunió a Bèlgica ha servit per decidir que Menorca aculli una conferència internacional per debatre sobre experiències d'èxit a territoris insulars en transició energètica. Hi participaran administracions públiques, empreses i experts en la matèria.

stats