Política 15/12/2017

Puigdemont presenta la victòria de JxCat com la "garantia" que s'alliberin els presos i torni el Govern de l'exili

Sànchez, des de la presó, crida a votar a JxCat perquè "ara no es pot donar l'esquena" a Puigdemont

Núria Orriols
4 min
Puigdemont presenta la victòria de JxCat com la "garantia" que s'alliberin els presos i torni el Govern de l'exili

BarcelonaJunts per Catalunya ha reunit aquest divendres més de dues mil persones al Pavelló de la Vall d'Hebron per celebrar el míting central de la campanya, a menys d'una setmana pel 21 de desembre. L'acte ha tingut sorpresa i ha comptat amb la intervenció de Jordi Sànchez. El número 2 de la candidatura ha cridat a votar Junts per Catalunya perquè, després de tot, "no es pot donar l'esquena" al president. A més, ha considerat que el veritable rival polític d'aquestes eleccions és Mariano Rajoy, no el PSC ni Ciutadans. "Iceta, Albiol i Arrimadas són els tontos útils de Rajoy", ha sentenciat Sànchez. Era la primera vegada que s'ha sentit en un míting, la vigília en què es compleixen dos mesos del seu ingrés a Soto del Real. Ha estat possible per l'enregistrament d'una de les trucades que pot fer durant la setmana –pot parlar com a màxim 50 minuts– a una persona del seu entorn més immediat.

Abans de Sànchez, també ha intervingut Joaquim Forn, també a la presó, a través d'un missatge llegit per la seva dona. "Tinc la consciència tranquil·la. Hem de guanyar les eleccions. La nostra força són la pau i el diàleg, les eines que ens faran invencibles", ha afirmat.

Sànchez i Forn no han estat els únics presents des de la distància: com ja és habitual, el president, Carles Puigdemont, ha tancat l'acte polític. Ha agafat el compromís de desplegar la república i fer un "país millor", tal com va prometre en el seu moment fer el referèndum sí o sí. "El 21-D podem votar amb mentalitat d'autonomia derrotada o amb mentalitat d'estat independent", ha assegurat cridant a votar per Junts per Catalunya, la llista que considera que "més s'assembla" a les cues de l'1 d'octubre. En aquest sentit, ha presentat la victòria de la seva candidatura com la "garantia" que tornin els presos polítics i el Govern de l'exili. També per fer un "futur millor" per a tots els catalans, tan els independentistes com els no independentistes.

Pujol demana el vot a tota la gent que va votar l'1-O

Segons les enquestes internes, Junts per Catalunya té marge encara per créixer entre els indecisos sobiranistes que no saben a qui votar. Calculen que uns 375.000 estan en disputa amb ERC i que uns 80.000 entre JxCat i la CUP. És per això que el portaveu de la candidatura, Eduard Pujol, ha demanat el vot de tots aquells que van anar a votar l'1 d'octubre per aconseguir la victòria. El periodista, que ha posat dempeus el pavelló, ha cridat a fer-ho "per Catalunya" i només "per Catalunya" perquè considera que en aquestes eleccions les sigles del partit han de deixar-se de banda.

Elsa Artadi, número 10 i cap de campanya, ha erigit JxCat com l'única força que pot garantir el retorn del Govern. "El 21-D no escollirem si un partit guanya o perd. Estarem escollint el futur de Catalunya. Només Junts per Catalunya es compromet a retornar el president legítim i el Govern", ha afirmat.

"Només hi ha un pla A: president Puigdemont"

Turull ha assegurat que votar Junts per Catalunya serveix per tres coses: fer retornar el president Puigdemont, garantir la "unitat" d'acció de l'independentisme i derrotar el 155. "Només hi ha pla A, president Puigdemont", ha assegurat Turull en relació a quin candidat estan disposats a investir després de les eleccions. Un dard a ERC, que si guanya vol que el president sigui Oriol Junqueras. Al seu torn, el conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull ha demanat també el vot a la llista de Junts per Catalunya perquè és la que "millor representa", a parer seu, el referèndum de l'1 d'octubre. "Tenim una gran oportunitat per restablir la normalitat institucional. Quan l’independentisme va unit té una força incalculable", ha afirmat.

Els caps de llista de totes les circumscripcions també han cridat a donar suport a Junts per Catalunya per poder restituir el Govern "legítim". La número u per Girona, Gemma Geis, ha demanat seguir "somiant amb la llibertat" i votar Puigdemont si es vol el seu retorn. Josep Maria Forné, cap de llista per Lleida, ha emès el mateix missatge afegint que per "dignitat" s'ha de votar Junts per Catalunya. Finalment, Eusebi Campedrós, que encapçala la candidatura per Tarragona, ha assumit un dels lemes del bloc del 155 per defensar Puigdemont: "Ha de tornar la legalitat, ha de tornar la legitimitat. Ha de tornar el president de Catalunya".

Campedrós, que era militant d'ERC, ha llançat unes paraules d'agraïment a l'expresident Artur Mas, que l'escoltava des de la primera fila. "Gràcies per haver-nos dut també fins aquí", ha afirmat.

La marea groga

El míting ha començat amb l'entrada de tots els membres de la candidatura, que portaven un detall de color groc per reivindicar la llibertat dels presos polítics. Uns una bufanda, altres un llacet a la solapa de l'abric o fins i tot hi ha qui portava un vestit o un jersei. Els crits de llibertat han ressonat quan han presentat els que no hi podien ser de cos present: Joaquim Forn, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Jordi Sànchez i Carles Puigdemont. Un dels moments de més emoció ha estat també quan han irromput a l'escenari els consellers fins ara empresonats, Jordi Turull i Josep Rull, i quan s'han retrobat amb Meritxell Borràs, que també va sortir d'Alcalá Meco la setmana passada. Borràs no va a les llistes però ha expressat el seu suport al president amb la seva presència al míting central. L'acompanyaven altres membres del PDECat que no es presenten en aquests comicis: començant per l'expresident Artur Mas; els coordinadors de la formació, Marta Pascal i David Bonvehí; la vicepresidenta del partit, Neus Munté; o el fins ara president de Junts pel Sí, Lluís Maria Corominas. Els acompanyava també la dona del president, Marcela Topor, des de la primera fila, que en aquesta campanya s'ha deixat veure en els actes més simbòlics.

La candidatura de JxCat arriba "optimista" a l'equador de la campanya, tot i que cap enquesta els situa de moment en primera posició. L'equip de campanya confia que al final el president Puigdemont aconseguirà aglutinar el vot independentista i guanyar Ciutadans –algunes enquestes els situen com la llista més votada. El missatge de la llista és clar: "president, el nostre Puigdemont". Han manifestat que en cap cas investiran un altre candidat que no sigui Carles Puigdemont.

stats