Política 15/03/2019

Calvo subratlla la "radical discrepància" amb la comissió sobre la monarquia i anuncia la impugnació al TC

La vicepresidenta insta Torra a complir amb la Junta Electoral i retirar el llaç de la Generalitat

Ot Serra
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, en roda de premsa a la Moncloa

MadridCarmen Calvo compareix en roda de premsa posterior al consell de ministres aquest divendres, per explicar la impugnació al Tribunal Constitucional (TC) la creació de la comissió d'investigació del Parlament sobre les activitats "delictives i irregulars" de la monarquia. La vicepresidenta espanyola ha subratllat la "radical discrepància" del govern espanyol amb la decisió de la cambra catalana, però sobretot la seva "inassistència de competència" per investigar la figura del cap de l'Estat. L'executiu espanyol ja va avançar aquestes intencions i va demanar un informe al Consell d'Estat, que Calvo ha assegurat que avala la impugnació al TC.

Calvo ha recordat que en altres ocasions el govern espanyol ja havia iniciat accions legals contra decisions del Parlament relatives a la Corona, com la resolució que reprovava el rei Felip VI. Aquella ocasió, però, el Consell d'Estat es va oposar en el seu informe preceptiu al moviment de Pedro Sánchez, per bé que al mes de novembre el TC va admetre per unanimitat la impugnació.

El llaç groc del Palau de la Generalitat

El govern espanyol ha decidit presentar batalla judicial amb la comissió parlamentària, però, de moment, es manté prudent amb la determinació de Quim Torra de no retirar la pancarta que reclama la llibertat dels presos polítics i els exiliats de la façana del Palau de la Generalitat. Preguntada per si prendrà accions si es manté el desacatament, Calvo s'ha limitat a instar el president català a retirar el llaç, però no s'ha volgut mullar si el govern espanyol emprendria alguna acció. "La posició idònia és complir les resolucions i instar que es compleixin, i estem a disposició de la JEC quan ho consideri oportú", ha assenyalat.

Interpel·lada sobre la manifestació que es preveu multitudinària aquest dissabte a Madrid organitzada per l'ANC i Òmnium, Calvo ha afirmat que a l'executiu li correspon mantenir l'ordre públic i la seguretat ciutadana. "No podem fer cap tipus de pronunciament", ha destacat la vicepresidenta.

stats