Política 26/09/2019

La Conselleria d'Agricultura demanarà un règim especial agrari a Brussel·les

Un dels objectius és aconseguir un 50% més de fons de la Política Agrària Comuna

Maria Llull
2 min
La Consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha durant la seva compareixença davant la Comissió d'Economia del Parlament

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació demanarà un règim especial agrari a Brussel·les, que estigui inclòs dins de la Política Agrària Comuna (PAC) i que suposi un 50% més de fons provinents de la Unió Europea. Així ho ha explicat la consellera Mae de la Concha aquest dijous durant la compareixença davant de la Comissió d'Economia del Parlament per explicar quines seran les línies estratègiques que seguirà aquesta legislatura.

De la Concha ha fet un discurs molt ideològic, durant el qual ha citat una encíclica del papa Francesc que parla del capitalisme i la fam en el món, i ha assegurat que "alimentar-se és un dret, no un luxe". "Ara toca ser bona gent, perquè ni menjam tots ni menjam el mateix", ha continuat De la Concha. "El feixisme decidia qui té dret a la vida, i ara hem d'intentar sobreviure tots".

Durant la intervenció, De la Concha ha explicat que hi ha 6.400 beneficiaris de la PAC a les Balears i que un 45% rep menys de 1.200 euros. L'import mitjà per beneficiari se situa gairebé 1.400 euros per sota de la mitjana estatal.

La proposta que les Balears duran a Europa preveu un increment del pagament complementari a joves de fins a un 50%, el mateix que es demanarà per a les dones. També es proposarà mantenir el pagament ambiental addicional de fins a un 50%.

La Conselleria ja ha sol·licitat una reunió específica sobre el règim especial agrari amb Luis Planas, ministre d'Agricultura en funcions. Aquesta demanda de les Balears es defensarà tant al Parlament Europeu com a la Comissió Europea durant els propers sis mesos.

A més, De la Concha ha assegurat que aquesta legislatura es desenvoluparà la llei agrària i s'impulsarà un pla d'igualtat en el sector agrari. També s'elaborarà un pla de suport a la ramaderia extensiva i es posarà en marxa un banc de terres.

Pel que fa a la pesca, un dels objectius principals serà "defensar els interessos de la pesca balear a les negociacions de la Política Pesquera Comuna", segons ha explicat De la Concha. La consellera també ha volgut deixar clara l'aposta del Govern per la sostenibilitat.

Quant a les ajudes al sector, un dels principals objectius és agilitar els procediments. "En tan sols dos mesos s'ha executat el pagament de més de 5 milions d'euros, i la previsió per a la segona quinzena de setembre és abonar 885.000 euros més", ha dit la consellera.

La defensa de "les petittes explotacions" i del "cultiu ecològic" han estat altres eixos destacats per De la Concha.

stats