Política 17/05/2018

El Consell de Menorca instal·larà càmeres de vigilància en monuments patrimonials

Serà un projecte pilot amb sistemes d'última generació i podria incloure's al pla de gestió de la candidatura de Menorca Talaiòtica

Iván Martín
2 min
L'atac a la Naveta dels Tudons ha propiciat un seguit d'actuacions que milloraran tots els aspectes que envolten el patrimoni insular.

CiutadellaEl departament de Patrimoni del Consell Insular de Menorca ha decidit realitzar una prova pilot fins a final d'any amb l'objectiu d'avaluar si la instal·lació d'un sistema de vigilància mitjançant càmeres és l'adient per complementar l'entorn d'alguns monuments que configuren la xarxa de la Menorca Talaiòtica. L'acte vandàlic contra la naveta dels Tudons de Ciutadella ha alertat les autoritats, que, amb aquest sistema de vigilància, intentaran dissuadir aquells que pretenguin atemptar contra el patrimoni de tots.

El conseller insular de Cultura, Miquel Àngel Maria, ha explicat que "després d'unes jornades de feina amb la Fundación Santa María la Real, de Palència, i dues empreses d'àmbit estatal d'una llista de recomanades del Ministeri de Cultura, que faran un informe, i no serà fins al 12 de juny quan decidirem de quina manera abordar la instal·lació d'aquest pla pilot amb càmeres de vigilància". La ideal, tal com admet el conseller és "no ocasionar cap despesa a l'administració sense saber si el sistema és o no efectiu". En qualsevol cas, Maria assegura que les mesures definitives no s'implantaran al pla de gestió de Menorca Talaiòtica fins a 2019, en la nova etapa de la candidatura. D'altra banda, el responsable insular de Patrimoni no ha revelat la ubicació de les càmeres, però entén que "a la naveta segurament sí que se'n col·locaran i podria ampliar-se la prova pilot a altres monuments patrimonials".

Tot i que no s'han descobert els detalls del nou sistema de vigilància per càmera, les càmeres no tindran un circuit intern per enregistrar tota l'activitat que es produeixi al monument. La detecció de moviment a través de sensors tèrmics o l'activació d'un sistema intel·ligent d'intrusió contribuiran al mecanisme. A més, el conseller també ha anunciat que el pròxim diumenge 27 hi haurà una jornada de portes obertes a la naveta dels Tudons, en la qual els restauradors explicaran la feina que hi fan. El Consell també convida a les escoles de Menorca a fer-hi visites guiades. Tots els centres que hi estiguin interessats s'hauran de dirigir a la institució, que sufragarà el 50% del cost de l'autobús. Mentrestant, tothom qui vulgui pot visitar la naveta gratuïtament fins que en finalitzi el procés de restitució.

stats