Política 23/12/2019

El Consell de Mallorca aprova els pressupostos de 2020 amb el no de l'oposició

La institució insular manejarà un total de 482 milions d'euros

Ara Balears
2 min
El ple del Consell de Mallorca. / ISAAC BUJ

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dilluns els pressupostos per a l'any 2020, que ascendeixen a 482 milions d'euros, amb el suport de les formacions que integren el govern (PSIB, MÉS i Unides Podem), l'abstenció d'El Pi i el rebuig del PP, Ciutadans i Vox.

Durant la sessió s'ha aprovat per unanimitat incorporar 2,1 milions d'euros al pressupost inicial, que era de 480 milions, provinents de la liquidació definitiva del Govern cap a la institució insular. Aquesta modificació a l'alça de la quantitat inicial permetrà augmentar el pressupost de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials i els 2,1 milions es destinaran a inversions a residències de persones grans i infraestructures gestionades per l'IMAS.

L'equip de govern ha defensat el caràcter social d'aquests pressupostos, els primers de l'actual legislatura, ja que augmenten la despesa de l'IMAS amb més d'un 7%, reforcen el municipalisme i desenvolupen polítiques d'igualtat, modernització i s'ajusten al context socioeconòmic actual.

Reaccions

El conseller d'Hisenda, Josep Lluís Colom, ha afirmat que són uns "bons pressupostos dins de la realitat que hi ha", a més de "progressistes", ajustats a la regla de la despesa i de "dèficit zero" i que cerquen una "clara modernització" dels serveis públics.

Gairebé el 45% dels comptes del Consell, ha ressaltat, es dedicaran als serveis socials, el 25% a infraestructures i gairebé el 7% a cultura. El seu propòsit, ha assegurat, és "respondre a les necessitats reals dels ciutadans".

En el seu torn d'intervenció, el conseller de Vox Antonio Gaspar ha denunciat que al govern del Consell "se'ls omple la boca" en afirmar que són uns pressupostos "eficients i ecològics", però "no ho són". En realitat, ha destacat, responen a les seves "polítiques sectàries" de suport a determinats col·lectius i d'impuls de la "immersió lingüística en català" i discriminació del castellà amb la intenció de "polaritzar la societat".

Des del PP, el seu portaveu, Llorenç Galmés, ha lamentat que el govern de Cladera ni escolti, ni inclogui en els pressupostos les propostes de l'oposició. Galmés ha dit que els comptes estan plens de "promeses polítiques" que no es podran complir per falta de finançament.

A més, el portaveu popular ha mantingut que han estat confeccionats per enfortir la carrera "personal i professional" de Cladera, amb la intenció de substituir en el càrrec la presidenta del Govern, Francina Armengol.

La portaveu de Ciutadans, Beatriz Camiña, ha reivindicat el plantejament centre liberal del seu partit i ha dit que es tracta d'uns "mals pressupostos" que consoliden l'augment de la despesa per contractar més alts càrrecs i augmentar les partides en publicitat. "Aquests comptes no quadren, estan plenes de forats i d'incompliments; els mallorquins ens mereixem una gestió molt millor", ha subratllat Carmiña.

La portaveu d'El Pi, Xisca Mora, ha explicat que l'abstenció del seu partit respon al marge de confiança que donarà al govern de la institució durant aquest primer any de legislatura.

Per part seva, la portaveu de Podem, Magdalena Gelabert, ha celebrat l'aprovació d'uns pressupostos "socials, verds i feministes", com també la pujada del 6% de l'IMAS, és a dir, 11 milions d'euros més que enguany.

stats