Política 13/11/2018

El Congrés aprova una proposició no de llei que defensa un règim especial per a les Illes Balears en matèria agrària

La proposta defensada per la representant de Podem Mae de la Concha ha rebut el suport de 28 diputats i nous abstencions

Ara Balears
1 min
La renda agrària a Balears és inferior a la de la Península.

PalmaLa Comissió d'Agricultura, Pesca i Alimentació al Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts una proposició no de llei que defensa l'establiment d'un règim especial per a les Illes Balears a la propera programació de la Política Agrària Comuna (PAC), segons informa Efe.

La proposta, presentada pel Grup Parlamentari Confederal d'Units Podem En Comú Podem i En Marea, ha comptat amb 28 vots a favor i nou abstencions.

En la defensa de la proposició, la diputada Mae de la Concha ha assegurat que les Balears se "senten abandonades i passades per alt", i que no s'entén per què les Açores, les Canàries i Madeira tenen un reconeixement especial i les Balears no.

"És una demanda històrica", ha recordat la diputada, que ha incidit que el sector agrari balear pateix per la seva insularitat "aïllament, allunyament, un clima desfavorable, un sòl pobre i poca aigua", la qual cosa s'uneix a l'efecte del canvi climàtic, que ja es deixa notar com en els recents episodis d'inundacions.

Ha assenyalat, així mateix, que la renda agrària per cada treballador ocupat en aquest sector a les Balears és, de mitjana, un 28% inferior a la de la península. Per això ha ressaltat que el nou procés de la PAC suposa una oportunitat per canviar aquesta situació, per la qual cosa ha reclamat el suport del govern estatal, de les autoritats autonòmiques i de les organitzacions agràries.

En el text que finalment s'ha aprovat s'ha afegit una transacció presentada pel diputat del PP d'Eivissa José Vicente Marí per incloure el reconeixement del treball realitzat fins ara per protegir els productors agraris balears i demanar un règim especial que hauria de ser "un objectiu de país".

stats