Política 30/04/2019

Casado intenta un gir al centre i ara qualifica Vox d’”ultradreta”

Després de la debacle electoral, i empès pels ‘barons’, tria "Centrats en el teu futur" com a lema de campanya de cara al 26-M

Germán Aranda / Dani Sánchez Ugart
3 min
Pablo Casado conversant amb Teodoro García Egea (esquerra), aquest dimarts a l'executiva del partit a la seu del carrer Gènova

MadridLa debacle electoral del PP el 28-A ha ocasionat una allau de crítiques internes a l’estratègia del líder popular, que s’han condensat avui en una reunió del comitè executiu estatal, on s’han aplegat els principals ‘barons’. L'excandidat a la presidència del PP Pablo Casado ha consolidat el gir en el discurs inicial, i ha titllat Vox, per primera vegada, de partit d'"ultradreta", segons han confirmat fonts de la formació. El pas es confirma també amb el nou lema de campanya de cara a les eleccions municipals i autonòmiques del 26 de maig: "Centrats en el teu futur".

En roda de premsa posterior al comitè executiu, Casado ha abraçat l’autocrítica, i ha resumit la nova estratègia dient que “estar al centre no és moure’s de lloc, sinó aplegar més gent”. Casado ha considerat que un dels errors durant la campanya va ser no respondre als atacs de Vox i Ciutadans, sinó centrar-se només a atacar Pedro Sánchez, de qui ha reconegut la victòria.

A més, el líder popular ha encetat la línia d’atac als seus rivals de bloc, atacant Cs per haver-se alegrat del resultat tot i no haver bastit una alternativa, i s'ha reivindicat com el líder de l’oposició per sobre d’Albert Rivera: “Han afavorit els interessos del PSOE”. A Vox, Casado l’ha titllat de “populisme de dretes”, i l’ha comparat amb partits ultres europeus com Alternativa per a Alemanya. “És fals que a Espanya hi hagi tres dretes. Només hi ha un centredreta, que és el PP. Hi ha un partit d’extrema dreta, que és Vox, i un altre socialdemòcrata, que és Cs”, ha assegurat, en un intent de recuperar l’espai. “No som intercanviables ni som el mateix”, ha continuat.

El dirigent conservador s’ha escudat en la divisió de la dreta per explicar la debacle. “El resultat electoral fragmentat ha fet que es traduís malament en escons”, ha assegurat, abans d’afirmar que, per aquest motiu, són “optimistes” pel que fa a les municipals i autonòmiques, que seran una segona volta definitiva per al seu lideratge. Sumant els vots dels tres partits de dretes, ha dit, hi ha un 42,8% de sufragis, amb un cost de 20 escons respecte al 2016, quan el resultat en nombre de vots va ser similar, s’ha excusat.

A més, s’ha mostrat optimista sobre les possibilitats de recuperar-se d’aquest “terra electoral”: “Sortim a guanyar”, ha dit en un intent d’insuflar optimisme a unes bases malmeses. Les eleccions del 26 de maig han de servir, ha dit, per fer de contrapès a Sánchez i evitar “que pacti amb qui vulgui”.

Enmig del canvi d’estratègia, Casado ha apartat el número dos i el número tres de la formació, Teodoro García Egea i Javier Maroto, del disseny de la campanya, i els ha rellevat per Cuca Gamarra i Isabel García Tejerina.

Casado també ha dit que no es planteja dimitir, i tampoc ho farà si a les eleccions municipals es repeteix el fiasco.

Fonts del partit han explicat que l'aposta de Casado ha estat rebuda amb aplaudiments dels companys de partit. "El PP ha de ser el centredreta, perquè Vox és ultradreta i Ciutadans socialdemòcrata", ha dit Casado durant la reunió, després de la qual compareixerà davant els mitjans.

Amb aquest pas Casado fa un pas al centre per recuperar-se de cara a les municipals i autonòmiques del mes de maig, tal com demanava el líder gallec Alberto Núñez Feijóo, que poc abans havia demanat "eixamplar el partit" per aplegar "més sensibilitats", que arribarien fins i tot al centreesquerra.

stats