Política 23/10/2019

Sánchez censura Torra per la investigació als Mossos

Rivera titlla de “tirà” el cap del Govern, i Ábalos li diu “il·luminat”

Laia Forès / Acn
3 min
El president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ahir en un acte preelectoral a Salamanca.

MadridLa tensió entre el govern espanyol i la Generalitat augmenta cada dia que passa. Forma part de l’estratègia electoral del PSOE: marcar distàncies amb el Govern. O més ben dit, amb el president Quim Torra. Una setmana després de la sentència del Procés, l’executiu de Pedro Sánchez redobla les crítiques i el marcatge al cap de l’executiu català. I segueix negant-se a parlar amb el president de la Generalitat. L’excusa és que Torra, segons sosté el president del govern espanyol, no ha condemnat la violència dels disturbis de la setmana passada i no renuncia a la via de la independència. Ahir va tornar a ridiculitzar-lo per trucar-lo “cada dia”.

A Sánchez se li afegeix el seu entorn, que no té manies a l’hora d’assenyalar el president de la Generalitat. Ahir el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va arribar a dir que Torra “és un il·luminat” i que el Govern no té “full de ruta”. Segons Ábalos, ministre d’un govern que diu abanderar la moderació, “no saben sortir-se’n, no hi ha full de ruta, ni hi ha representant”.

En una precampanya monopolitzada per Catalunya, el govern socialista ha trobat un nou filó per censurar el cap del Govern: la resolució pactada entre els partits sobiranistes contra la sentència i l’anunci d’investigar l’actuació dels Mossos durant els aldarulls. La idea de crear una comissió ha aixecat la ira de la dreta, però l’executiu de Pedro Sánchez també ha volgut afegir llenya al foc.

“El que està dient el senyor Torra és que no condemna la violència i que hi va haver un enfrontament entre els violents i els Mossos d’Esquadra. S’equivoca: hi va haver un atac dels violents a la societat catalana i qui va impedir que s’ataqués a la societat catalana van ser els Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil”, va assegurar el candidat del PSOE al 10-N en un míting a Salamanca.

La dreta, defensora dels Mossos

També els partits de la dreta, els mateixos que van ser incapaços de pactar o facilitar la formació de govern amb el PSOE, es posen ara d’acord en la censura a la Generalitat i en l’exigència de tornar a intervenir Catalunya. Les mateixes formacions polítiques que l’1-O van carregar contra els Mossos d’Esquadra, ara en són les principals defensores. Amb més o menys matisos, el PP, Ciutadans -també el PSOE- sostenen que la policia catalana és víctima de la violència dels manifestants, que van provocar els disturbis, i demanen a Sánchez que prengui el control dels Mossos per protegir els drets dels seus agents. Torra “és el cap suprem dels Mossos perquè Sánchez vol”, va criticar ahir el líder del PP, Pablo Casado.

El líder popular va advertir que la intenció de Torra de “castigar” el cos policial -en al·lusió a la investigació que vol impulsar el president de la Generalitat- no es produiria si s’hagués aplicat la Llei de Seguretat Nacional. “Amb aquesta llei, cap mosso podria ser represaliat ni expedientat. I probablement, cap policia estaria ferit o internat a la UCI, perquè hi hauria hagut una coordinació dels efectius desplegats”, va afirmar el líder popular en un acte electoral a Castelló.

Per al candidat del PP a les eleccions del 10-N tot és molt fàcil de resoldre. També acabar amb els debats parlamentaris sobre l’autodeterminació. Ahir va demanar a Pedro Sánchez que actuï contra “la resolució que ahir va aprovar el Parlament de Catalunya”, fent referència a la resolució pactada per JxCat, ERC i la CUP, i que encara no té data de debat i votació al Parlament, encara que Casado afirmés categòricament que ja està aprovada. “Sánchez no pot esperar ni un dia més per enviar el requeriment” a la Generalitat, pas previ al 155. “Ara ja hi ha una resolució parlamentària per la qual el govern d’Espanya ha d’actuar”, va insistir.

Més desqualificacions

Ciutadans, a qui les enquestes auguren una dolorosa caiguda el 10-N, intenta remuntar els sondejos exhibint la seva oposició a l’independentisme. El líder del partit taronja, Albert Rivera, va remarcar ahir en un míting a Còrdova que el president de la Generalitat és “un tirà” que “vol desobeir els tribunals, aplaudeix els que cremen contenidors, no respecta la Constitució i us diu bèsties tarades als espanyols”. Rivera també va adreçar les crítiques a Pedro Sánchez, a qui va acusar de “mirar cap una altre banda”.

stats