Política 01/10/2020

Almenys setze detinguts a Girona i a Barcelona en les mobilitzacions dels CDR per commemorar l'1-O

Centenars de persones se sumen a les accions de protesta

Cesc Maideu / Maria Garcia
3 min
Concentrats a la plaça Sant Jaume de Barcelona pel tercer aniversari de l'1-O mostren una pancarta amb el lema 'Ni un pas enrere, independència'.

Barcelona / GironaSeguint la crida dels CDR, centenars de persones s'han concentrat aquest vespre a la plaça Sant Jaume de Barcelona, i també en dotze llocs més del país, repetint una vegada i una altra el mateix clam: "1 d'octubre, ni oblit ni perdó!" I no només anava dirigit als policies que aquell diumenge de fa tres anys van carregar contra els votants. Enguany també s'ha fet evident la crítica frontal als partits independentistes per no haver entomat el camí que havien definit l'endemà de l'1-O.

Els enfrontaments amb la policia han estat sobretot intensos a Girona i a Barcelona, on s'han cremat alguns contenidors i diversos manifestants han tirat pedres, ous i també alguna ampolla de vidre contra els agents. Segons han informat els Mossos d'Esquadra, l'operació per controlar els aldarulls s'ha saldat amb almenys quinze detencions a Barcelona i una més a Girona. No hi ha hagut càrregues policials, però sí que s'han disparat projectils de foam per dispersar els manifestants.

A Barcelona, la manifestació havia començat a les set del vespre a la plaça Sant Jaume, davant el Palau de la Generalitat. Aquesta vegada als cartells no apareixen els presos polítics, sinó els diputats independentistes de JxCat, ERC i la CUP amb un missatge crític contra tots ells: "M'han escollit per no obeir el mandat de l'1-O", acompanyat d'una fotografia de tots els parlamentaris sobiranistes. Els manifestants han acabat llençant els cartells contra la façana del Palau de la Generalitat.

Éls cartells amb les fotografies dels diputats

La manifestació s'ha acabat desplaçant uns metres fins a la Prefectura de la Policia Nacional a Via Laietana, on els independentistes han cantat Els segadors sota l'atenta mirada dels efectius policials (un dispositiu ha protegit el recinte). Els manifestants s'han acostat al cordó policial i han tirat objectes contra els furgons dels Mossos d'Esquadra. Després d'uns moments de tensió amb els agents, alguns grups de manifestants han enfilat amunt cap a Urquinaona, on s'han atrinxerat amb contenidors a la cruïlla de la rambla de Catalunya i la plaça Catalunya. Els agents s'hi han desplaçat i han aconseguit dispersar els manifestants.

Barricades i crema de contenidors

També hi ha hagut concentracions multitudinàries a les principals ciutats del país. A Girona, la convocatòria dels CDR havia reunit centenars de persones davant la Delegació de la Generalitat, on s'ha llegit un manifest i s'han llençat ous contra la façana en senyal de protesta. Però els manifestants han anat aleshores cap a la plaça 1 d'Octubre –antiga plaça de la Constitució– on hi ha la Subdelegació del govern espanyol. Allà els aldarulls han crescut en intensitat i al llançament d'ous s'hi ha afegit també la crema de contenidors.

[OBJECT]]

Els Mossos, com a Barcelona, no han carregat però sí que han disparat algun projectil de foam i també han perseguit els manifestants per l'avinguda Jaume I i els carrers adjacents. Només s'ha informat d'una detenció i, com a Barcelona, no hi ha constància de cap persona ferida.

A Cornellà de Llobregat, una cinquantena de vehicles han recorregut els diferents barris reivindicant la vigència de l'1-O, convocats per la Xarxa de Cornellà per la República. En paral·lel, un miler de persones s'han manifestat a Tarragona, aquest cop convocades tant pel CDR com per l'ANC i Òmnium, i han reclamat unitat als partits per avançar cap a la independència. També han denunciat la "violència" policial i la "repressió" contra el moviment independentista, tal com informa l'ACN. La protesta ha acabat davant la Subdelegació del govern espanyol a Tarragona, on els manifestants han cremat una bandera espanyola.

En canvi, a Barcelona l'ANC i Òmnium han preferit fer un acte en petit format al migdia, davant el risc de contagi. Una decisió que arriba després que no poguessin assegurar que es complissin les restriccions dilluns passat a la mateixa plaça, en una protesta contra la inhabilitació del president Quim Torra, que va marxar enmig d'un bany de masses. En canvi, la resposta dels CDR a la inhabilitació va començar als Jardinets de Gràcia i després de passar per la Delegació del govern espanyol a Barcelona, on van tirar caps de porc als Mossos d'Esquadra, es va acabar al Parc de la Ciutadella en una concentració tensa en algun moment, però sense incidents.

Tercer aniversari, tercera mobilització

És el tercer aniversari de l'1-O i, per tant, la tercera mobilització dels CDR per commemorar-lo. La de l'any passat es va viure sense incidències destacables ni pràcticament protestes. El record massa present dels empresonaments dels set CDR en l'operació Judes i la proximitat de la sentència del judici del Procés no van generar una escalada de mobilitzacions. Però el 2018 la història va ser una altra: els CDR es van mobilitzar fins a les portes del Parlament de Catalunya, on hi va haver alguns incidents amb els Mossos.

stats