Política 18/09/2019

Biel Company amaga el valor dels seus immobles a la declaració de patrimoni

L'Oficina Anticorrupció haurà de fer desenes de requeriments per declaracions incompletes, amb errades o no presentades

Maria Llull
4 min
El president del PP balear, Biel Company, en una imatge d'arxiu

PalmaEl president del PP balear, Biel Company, amaga el valor dels seus immobles a la declaració de béns que ha hagut de presentar, igual que la resta de diputats del Parlament, a l'Oficina Anticorrupció i que es poden consultar aquí. A la declaració, Company afirma que és l'únic propietari de quatre immobles, a més de tenir-ne un altre al 50%. També hi figura com a propietari del 25% d'una finca. Però el portaveu del PP al Parlament no ha indicat en cap cas quin és el valor cadastral d'aquests immobles. L'única xifra que figura a la declaració de béns és 0,00 euros.

Pel que fa als comptes bancaris, Company declara que és titular d'un compte amb 15.969 euros, però no diu a quina entitat financera els té, en lloc del nom hi surt "XXXX". El president popular també indica que té participacions en les empreses Eurobalear de Desarrollo SL, BIJU SL, Inversions Familia Company SL i Agonatura y Desarrollo SL. El nombre de títols que posseeix en cadascuna, afirma, és 0 i el valor de mercat torna a ser de 0,00 euros.

L'ARA Balears ha intentat posar-se en contacte amb el president del PP per demanar si es tractava d'una errada. "La documentació que jo present és la que ja consta al meu IRPF. I el meu IRPF és públic en tot el necessari perquè hi hagi un control sobre els meus béns i patrimoni", ha comunicat Company. "En el meu IRPF ja declar el meu patrimoni amb totes les referències cadastrals i valors cadastrals", ha afegit. A la declaració de patrimoni Company sí que detalla que té una assegurança de vida per valor de 210.000 euros amb AXA i una hipoteca, també de 210.000 euros, però no diu amb quina entitat.

Però a la declaració de la renda que Biel Company ha presentat a l'Oficina Anticorrupció no hi figuren ni els valors ni les referències cadastrals, segons ha pogut confirmar l'ARA Balears. De fet, el que s'hi pot trobar són els rendiments dels immobles, no el seu valor cadastral, segons han explicat fonts de l'Oficina Anticorrupció a aquest diari. Quant a les referències cadastrals, Company les va tapar abans d'entregar la declaració de la renda escanejada, segons han assenyalat aquestes fonts.

Hi ha un altre cas on tampoc figuren els valors dels immobles, és el del diputat de MÉS per Menorca, Josep Castells, però Castells ha indicat a l'ARA Balears que sí que els va aportar i que intentarà saber què ha passat i per què no hi consten.

Cap diputat de Vox havia presentat la declaració fins a aquest dijous

Segons ha pogut saber l'ARA Balears, l'Oficina Anticorrupció haurà de fer desenes de requeriments per declaracions incompletes, amb errades o no presentades. Hi ha un total de 10 diputats que encara no han presentat la seva declaració de béns, malgrat que el termini per fer-ho va finalitzar el 20 de juliol. Es tracta de Maria Pilar Sansó (PSIB), Marga Duran (PP), Tania Marí (PP), Asunció Pons (PP), Sebastià Sagreras (PP), Josep Ferrà (MÉS per Mallorca), Joan Mas (MÉS per Mallorca), Patrícia Font (MÉS per Menorca) i Idoia Ribas i Sergio Rodríguez, del grup parlamentari Vox - Actúa Baleares. A més, l'Oficina havia avisat el Parlament en diverses ocasions perquè advertís els diputats que les havien de presentar.

El portaveu de la formació d'extrema dreta, Jorge Campos, l'ha presentada aquest mateix dijous, després que els mitjans l'assenyalassin com l'únic líder d'un grup parlamentari que encara no ho havia fet.

Una part de les errades que hi ha a les declaracions de béns es deuen a problemes informàtics, els quals s'aconseguiren resoldre a principi d'agost, segons expliquen fonts de l'Oficina. Una altra part de les dades que manquen es deu que els mateixos diputats no les han aportades com calia.

Els béns dels líders polítics

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, és el líder parlamentari que posseeix més immobles, amb propietats valorades en 1.270.663,36 euros. Font té gairebé 22.000 euros al banc i també té accions en empreses com Telefónica o el Banco Santander per valor de 160.000 euros. La seva assegurança de vida està valorada en 45.000 euros i és propietari al 50% d'un Volkswagen Golf Plus de 12.000 euros. A més, Font també ha declarat un quadre de Josep Manresa valorat en 6.000 euros. El líder d'El Pi té un prèstec personal de 55.759 euros, a més d'una hipoteca de 16.306 euros.

La presidenta del Govern i secretària general del PSIB, Francina Armengol, és qui té més doblers al banc: 51.632 euros. Armengol també ha declarat un immoble de 31.230 euros i té un Jeep Grand Cherokee de 25.665 euros. La presidenta té dos prèstecs hipotecaris, un de 52.650 euros i un altre de 59.900 euros.

El president del PP balear, Biel Company, té 15.969,11 euros al banc i, com ja s'ha dit, té sis propietats immobles amb valor 0,00€. L'assegurança de vida del líder popular està valorada en 210.000 euros, el mateix import que la seva hipoteca.

D'altra banda, segons les dades que figuren a la web de l'Oficina Anticorrupció, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, és copropietari d'un immoble valorat en 120.000 euros. El líder ecosobiranista suma 7.541, 65 euros en comptes bancaris i és propietari d'un Dacia Sandero valorat en 5.000 euros. A més, Ensenyat té una hipoteca de 133.000 euros.

El portaveu de Podem, Alejandro López, és propietari de la tercera part d'un immoble amb un valor cadastral de 96.930 euros i té 10.739 euros a Caixabank. El cotxe del diputat morat és un Hyundai I30 valorat en 1.495 euros. A més, López té una hipoteca de 86.250 euros.

Pel que fa al portaveu de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, és propietari de la meitat d'un immoble de 171.822,54 euros, i té la meitat de dos dipòsits bancaris de 1.000 euros cadascun. A més, Pérez-Ribas té un pla de pensions valorat en 3.685,10 euros i acumula 12.916,06 euros en un pla d'estalvis. El líder del partit taronja té dues hipoteques, una de 18.536,26 euros i una altra de 112.774,53 euros.

Quant a la declaració de Jorge Campos, la qual ha arribat a l'Oficina Anticorrupció aquest mateix dijous, inclou dos immobles, de 103.864,44 euros i 60.461,58 euros respectivament. Campos té 10.000 euros en un compte bancari i 23 accions a Mapfre valorades en 200 euros. El líder de Vox ha especificat a la seva declaració que també és propietari d'un cotxe d'11 anys d'antiguitat, valorat en 1.000 euros. La seva hipoteca és de 150.000 euros.

stats