Política 30/04/2018

Guillem Balboa competirà amb Bel Busquets per liderar la candidatura de MÉS al Consell de Mallorca

El batle d'Alaró ha anunciat a l'executiva de la formació ecosobiranista la seva intenció de disputar el número u de la llista amb la vicepresidenta del Govern

Jaume Ribas
2 min
El pròxim alcalde d’Alaró, de la coalició ecologista i sobiranista Més per Mallorca, Guillem Balboa Buika.

PalmaEl batle d'Alaró i coordinador de MÉS per Mallorca, Guillem Balboa, obre un altre front de disputa: competirà amb la vicepresidenta del Govern i coordinadora del partit, Bel Busquets, per liderar la llista electoral de la formació ecosobiranista al Consell de Mallorca. Fa deu dies, Busquets va anunciar a través d'un missatge de Facebook que es presentaria a les primàries. Avui, Balboa ha comunicat als seus companys d'executiva que també farà aquesta passa i disputarà el número u de la llista.

L'enfrontament per encapçalar la papereta al Consell es produirà de manera paral·lela al que tindrà lloc a les llistes del Parlament. La consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, i el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, es disputaran en primàries la candidatura per ocupar el Consolat de Mar.

Una decisió meditada

Balboa ha assenyalat que "no és una decisió presa a correcuita, és fruit d'un procés de reflexió" i afirma que es troba en un bon "moment vital" per fer aquest pas. El batle d'Alaró afirma que té "ganes d'aportar i de participar d'una institució supramunicipal" i destaca la connexió del Consell amb la política municipal.

Guillem Balboa afirma que la seva companya a la coordinació del partit i futura rival a les primàries, Bel Busquets, va ser la primera a saber que anunciaria aquesta decisió a la resta dels membres de l'executiva i ho va acollir amb normalitat.

Pendents del reglament

MÉS per Mallorca farà aquest divendres una assemblea que servirà per detallar i aprovar el reglament amb què es disputaran les primàries de la formació tant al Parlament i al Govern com al Consell. Actualment, hi ha dos models lleugerament diferents que poden condicionar la formació de les candidatures i el tipus d'enfrontament entre unes i altres. En qualsevol cas, els militants de MÉS acabaran triant els dos primers noms de la llista del Consell i de la llista del Parlament. La resta –a partir del número tres– es decidirà més tard, passat l'estiu, en un procés de primàries diferent.

El primer model preveu que els candidats es presentin sols. El segon, en canvi, recull que ho facin en parelles, és l'anomenat 'tiquet'. Si s'imposa el primer model, el perdedor de la 'batalla' entre Balboa i Busquets podria ser el número dos del guanyador.

En canvi, si s'imposa el model de tiquets, s'hauran de presentar paquets de dues persones. En aquest cas, els candidats tindrien l'opció de competir junts per ser el número u formant part del mateix tiquet o de cercar una segona persona per fer un tiquet diferent. És a dir, que si s'acaba optant pels tiquets, Balboa i Busquets hauran de negociar si s'accepten mútuament com a número dos del seu adversari o si volen competir en equips separats. Fina Santiago i Miquel Ensenyat, en canvi, ja han decidit que si s'opta pel model de tiquets hi participaran junts i el perdedor serà el número dos del guanyador.

stats