Política 29/01/2020

Els governs de les Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla demanen que es fixin preus màxims als bitllets aeris

A més, han sol·licitat al govern espanyol una bateria de mesures per controlar l'aplicació del 75% del descompte de resident

Ara Balears
2 min
Sense escots a l’avió: seguretat o masclisme?

PalmaEls governs de les Illes Balears, de les Canàries i de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla han sol·licitat al govern espanyol una bateria de mesures per un control efectiu de l'aplicació del 75% del descompte de resident en el transport aeri i marítim. Una de les principals mesures que han acordat és plantejar a l'Estat que es fixin preus màxims als bitllets aeris en determinades rutes amb la península.

Armengol ha posat en valor el sistema de funcionament dels vols entre illes com a Obligació de Servei Públic (OSP), que ha tingut bons resultats tant a les Balears com a les Canàries, ja que la pujada de preus s'ha situat sobre l'1%, mentre que a les connexions amb la península aquesta pujada creix fins al 24%. "Hem de fixar-nos amb el que funciona. Sabem que és un treball costós, però s'ha d'enfocar bé. Necessitam abaixar aquests preus", ha recalcat la presidenta balear.

Entre altres de les mesures que s'han tractat, es demana també al govern espanyol que s'inclogui als Pressupostos Generals de l'Estat l'exigència a les companyies aèries que la condició de resident s'acrediti a la finalització de compra dels bitllets. Igualment, es planteja la reducció de les taxes aeroportuàries per a millorar la connectivitat, així com reclamar a les autoritats competents que qualsevol mesures fiscal o econòmica que pugui afectar la connectivitat aèria dels territoris extrapeninsulars pugui ser exceptuada en aquests territoris.

Aquests quatre governs també han instat al Ministeri de Mobilitat, Transport i Agenda Urbana a crear una mesa permanent integrada per representants de l'Estat i els territoris extrapeninsulars per fer seguiment i control de la mobilitat i estudiar propostes per a millorar-la. Una de les qüestions més transcendents és la fiscalitat del sistema d'establiment de preus de les companyies aèries per evitar que es produeixin increments no justificats, segons han acordat a la declaració institucional.

La cimera de territoris extrapeninsulars, que se celebrarà cada any, de manera rotatòria, té l'objectiu de continuar reforçant el diàleg i l'estratègia en transport i mobilitat.

stats