Política 29/09/2020

Armengol, favorable a una auditoria per analitzar la gestió del covid-19

La presidenta del Govern recorda que es treballa en un conveni amb l'IMAS per millorar la formació dels treballadors de les residències

Maria Llull
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dimarts en el Parlament

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, s'ha mostrat favorable que es faci una auditoria a escala estatal per analitzar com s'ha gestionat la crisi sanitària del covid-19. Armengol ha respost aquest dimarts al Parlament a una pregunta de la diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, sobre si estaria disposada que es dugués a terme una auditoria com la que va reclamar "una vintena d'experts espanyols" mitjançant una carta que es va publicar el 7 d'agost a la revista mèdica The Lancet.

"Estaria disposada a sotmetre la gestió a les Balears a una auditoria independent?", ha demanat Guasp, qui ha considerat que "fa mesos que s'haurien d'haver identificat les febleses de la gestió per estar preparats per als rebrots, reduir els morts i construir un sistema de salut més fort", ha afegit la diputada taronja, a més de recordar les declaracions del portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses de les Balears, Javier Arranz, sobre com un major control a les entrades a les Illes hauria "evitat una onada més intensa". "És urgent que el Ministeri de Sanitat accepti una auditoria, tant de la gestió estatal com de les comunitats autònomes. Li demanam que vostè mateixa insti el govern espanyol a fer-ho", ha afegit.

A més de recordar que "el Govern ha pres les decisions segons informes tècnics", Armengol s'ha mostrat "d'acord a plantejar aquesta auditoria i avaluar tot l'operatiu que s'ha posat en marxa per fer front a una malaltia nova". "Sense dubte, les coses es poden fer millor i les avaluacions poden ajudar-nos a fer-les millor", ha afegit la presidenta.

Conveni per formar els professionals de les residències

Armengol també ha respost a una pregunta de la portaveu d'El Pi, Lina Pons, sobre la gestió a les residències de gent gran i l'augment de les mesures per protegir els usuaris. La presidenta ha recordat que la Conselleria d'Afers Socials treballa en un conveni amb l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) per millorar la formació dels treballadors de les residències. Així i tot, Armengol ha assegurat que les residències "són segures i tenen un personal que s'està deixant la pell" i ha recordat que el Govern acaba de tirar endavant un decret per incrementar la ràtio de professionals en aquests centres.

stats