Política 22/02/2019

Aprovat per decret el REB

El 'factor d'insularitat' serà el que garanteixi que les Balears rebin inversions estatals per situar-se a la mitjana del conjunt

Ara Balears
2 min
La portaveu del govern espanyol i ministra d'Educació, Isabel Celaá, aquest divendres en la roda de premsa posterior al consell de ministres

PalmaEl Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un reial decret per a la regulació del Règim Especial de les Balears (REB), que estableix mesures econòmiques per compensar la insularitat.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, ha explicat en la roda de premsa posterior que "el factor d'insularitat" serà l'instrument financer que garanteixi que les Balears rebin cada any inversions estatals que situïn la comunitat en la mitjana del conjunt del país. La portaveu ha insistit que aquesta regulació reconeix el fet insular com una circumstància que s'ha de tenir en compte per a l'"adequat equilibri econòmic entre les diferents parts del territori nacional".

Què recull el REB?

El Decret llei recull el 75% de descompte per al transport aeri i marítim, i també inclourà descomptes per al transport de mercaderies. Quant al model energètic, el REB estableix les inversions que haurà de dur a terme l'Estat per al segon cable de connexió entre Mallorca i la Península, i també entre Mallorca i Menorca.

En el capítol d'inversions, hi haurà una partida pressupostària específica que col·locarà les Balears a la mitjana estatal. El fons d'insularitat serà de gestió bilateral. Una comissió mixta, amb representants illencs i de Madrid, es reunirà dues vegades a l'any per decidir les inversions més adients i vigilar-ne l'execució.

El nou règim fiscal de les Balears, que no podrà ser efectiu fins a la propera legislatura, estableix rebaixes de l'impost de societats i de l'IRPF per a empreses i autònoms i comptarà amb incentius per a la inversió de beneficis fiscals a les Illes. També hi haurà un règim especial per a empreses i autònoms industrials, agraris, ramaders i pesquers.

stats