Política 26/05/2023

Un total de 828.129 ciutadans podran votar aquest diumenge, 32.273 dels quals ho faran per primera vegada a les Illes

La consellera Mercedes Garrido ha explicat que hi haurà 3.733 urnes repartides en 1.247 meses arreu del territori

ARA Balears
2 min
Mercedes Garrido

PalmaUn total de 828.129 ciutadans podran votar aquest diumenge, 32.273 dels quals ho faran per primera vegada. Són dades que ha donat aquest divendres la consellera de Presidència i Funció Pública, Mercedes Garrido, en roda de premsa per informar sobre l'organització i el seguiment de la jornada electoral d'aquest diumenge, 28 de maig. La consellera ha explicat que hi haurà 3.733 urnes repartides en 1.247 meses arreu del territori. N'hi haurà tres a cada mesa de Mallorca, Menorca i Eivissa, mentre que a Formentera seran dues. A Mallorca, la mesa de l'entitat local de Palmanyola disposarà d'una urna més, per tal d'elegir el batle pedani i els vocals de la junta veïnal.

Del total de ciutadans que tenen dret a vot en aquestes eleccions, 828.129 poden votar al Parlament i 788.608 poden votar als consells insulars corresponents i amb dret a vot als diferents consells insulars. Així mateix, Garrido ha ressaltat algunes xifres sobre els recursos materials disponibles, com les 15.725.900 paperetes impreses per a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars, o els 18.408 manuals d’instruccions editats per als membres de les meses. Així mateix, l’administració tindrà un total de 741 representants en els col·legis, la majoria dels quals encarregats de transmetre els resultats de l’escrutini de cada mesa al centre de dades.

Per part seva, la delegada del govern espanyol, Aina Calvo, ha ressaltat que hi haurà fins a 1.849 efectius de la Guàrdia Civil, Policia Nacional i policies locals per "protegir i vigilar els col·legis electorals i les infraestructures", a més d'acompanyar el personal funcionari que ha de comunicar els resultats electorals. "Desitjam que tot es produeixi amb la màxima normalitat, és una jornada per a la ciutadania", ha destacat. S'espera que la primera compareixença pública, si no hi ha incidències, la facin el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, a les 22 h per valorar la jornada electoral municipal.

Una novetat important és que, d'acord amb la reforma de l'article 75 de la LOREG, des de l'any 2023 ja no és necessari que els electors residents a l'estranger sol·licitin la documentació (sistema de vot pregat). En total, hi ha 32.439 residents balears a l’estranger amb dret a vot a les eleccions al Parlament, als quals s'han enviat les paperetes de les candidatures al Parlament o, si ho han preferit, se les han pogudes descarregar del web processoselectorals.caib.es.

Durant la roda de premsa, en què també hi ha participat el secretari general de la Conselleria de Presidència, Benito Prósper, s’hi ha tractat el seguiment informatiu de la jornada electoral per part del Govern de les Illes Balears, unes dades que es poden consultar en el dossier adjunt.

stats