Protecció
Part Forana 23/05/2023

El xibiu del Parc Natural de Mondragó passa a la història: Medi Ambient l'esbuca

"Per la seva ubicació, donava problemes quant al moviment natural de l'arena i que manté les platges sanes", ha dit el director general d'Espais Naturals

2 min
Els operaris han començat aquest dimarts la demolició del xibiu de la cala de Mondragó.

PalmaEl xibiu de Cala Mondragó passa a la història, després que aquest dimarts, la Conselleria de Medi Ambient hagi començat les tasques per esbucar la infraestructura. "Hem tancat la zona i començarem retirant-ne els ferros i la fusta. Llavors, a partir de la setmana que ve, es demolirà la caseta", ha explicat el director general d'Espais Naturals, Llorenç Mas.

El procés complet s'estendrà al llarg d'un mes aproximadament, ja que després de la demolició, arrancarà la fase per a la restauració mediambiental. La meitat de la superfície que ocupa l'actual xibiu serà platja, mentre que a l'altra meitat es desenvoluparà un projecte de restauració dunar. "El més perjudicial d'aquest xibiu era la seva ubicació, ja que "donava problemes quant al moviment natural de l'arena que fa que tinguem unes platges sanes", ha explicat Mas.

Precisament, en el Pla de gestió Natura 2000 de Mondragó s’indica que "un dels impactes més notables és la destrucció d’aquest hàbitat a la platja de ses Fonts de n’Alis degut a la construcció d’instal·lacions turístiques fixes sobre la platja i l’estacionament de vehicles. Aquests impactes i amenaces impossibiliten qualsevol tipus de regeneració natural d’aquesta zona".

Es tracta d'una fita que arriba després "d'haver fet molta feina", ja que "fa 13 anys que estava l'expedient obert per poder aclarir la titularitat del xibiu i autoritzar-ne la demolició", ha assegurat el director general. Al setembre del 2022 la Direcció General demanà a Costes que emetès una resolució definitiva sobre la titularitat. "Ens varen dir que l'Ajuntament no podia demostrar que la caseta fos seva, i que, per tant, podíem enderrocar-la", ha sentenciat.

La decisió té el suport de l'Ajuntament, encara que això ha suposat pèrdues de milers d'euros per a les arques municipals. El Consistori ingressava 400.000 euros anuals fruit de la licitació de l'explotació del xibiu. No obstant això, Mas ha assegurat que la Conselleria "no va en contra de cap interès econòmic", sinó que la seva motivació és la "protecció de la platja".

El xibiu, substituït per un bar desmuntable

Des de la Conselleria s’han iniciat els tràmits per poder instal·lar un quiosc-bar desmuntable un cop s'hagin acabat l'enderrocament i la retirada de les instal·lacions i executat el projecte integral de restauració dels hàbitats dunars d'interès comunitari. Aquesta actuació està prevista en el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals del parc (PORN). "Se signarà un conveni amb l'Ajuntament per tal que ells llavors el puguin treure a licitació, encara que la propietat serà nostra", ha explicat Mas.

stats