Comerç
Part Forana 21/09/2022

Vuit establiments de Porreres s’adhereixen al projecte d’Emblemàtics Balears

Un dels objectius d’aquesta iniciativa és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus comerços distingits

ARA Balears
2 min
Presentació de la campanya de bons comercials del Govern 'Bons Illes'.

PalmaFins a vuit establiments del municipi de Porreres s’han adherit al projecte d’Emblemàtics Balears. El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, juntament amb la batlessa de Porreres, Francisca Mora, ha reconegut aquest dimecres els comerços amb l’entrega de la placa que els distingeix com a emblemàtics. Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics.

Els comerços adherits a Emblemàtics Balears de Porreres són Bàrbara Art (artesania), Ca na Jerònia (roba i complements), Calçats Salleras (calçat), Can Binimelis (drogueria i ferreteria), Cas Montuïrer (ferreteria), Floristeria i Jardineria Can Murtó (jardineria), Mans (roba, complements i calçat) i Sa Cooperativa de Porreres (alimentació). En tot cas, tot i que la iniciativa se centra en els comerços catalogats, la resta de teixit comercial es beneficia d'aquest distintiu, ja que els emblemàtics també funcionen com a element tractor i reclam per als visitants de dins i fora de les Illes.

Cal recordar que el programa, impulsat per la Vicepresidència i la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Comerç i de l’Institut d’Innovació de les Illes Balears (IDI), neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. De fet, l'IDI ha editat un manual perquè siguin els mateixos ajuntaments els que identifiquin els negocis que compleixen els requisits per ser emblemàtics.

D'aquesta manera, s’han establert una sèrie de categories per unificar els criteris entre tots els participants en el projecte: un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un ofici o producte singular); amb història (amb més de 75 anys de vida com a norma general, amb excepcions a partir dels 50 anys), i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Els establiments que compleixen aquestes tres categories són emblemàtics.

Emblemàtics de les Illes Balears és un projecte viu, que creix a mesura que s’hi incorporen més ajuntaments i comerços. Actualment, hi ha 19 municipis d’arreu de les Illes Balears amb un total de 239 comerços catalogats. Els municipis que ja tenen establiments catalogats són Alaró (4), Algaida (5), Consell (6), Esporles (5), Inca (14), Lloseta (7), Llucmajor (11), Manacor (25), Marratxí (12), Palma (75), Pollença (9), Porreres (8), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (11), Maó (19), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5), Formentera (Sant Ferran, 1 i Sant Francesc Xavier, 5). Per categories, hi ha 61 establiments emblemàtics; 79 d’arrelats i amb història; 25 amb patrimoni i història; 43 amb història; 26 d’arrelats; 3 d’arrelats i amb patrimoni, i 2 amb patrimoni.

stats