Residus
Part Forana 17/08/2022

UGT insisteix en l'urgència de canviar el model de recollida de residus

El sindicat reitera la posició que té des de fa anys davant la manca de compliment del conveni

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu de caramulls de residus.

PalmaUGT Serveis Públics ha insistit en la "necessitat" de canviar el model de recollida de residus perquè, tal com ha apuntat en un comunicat, "el conveni autonòmic no ha portat ni pau social al sector ni una millora en el servei de neteja i recollida de residus a les Illes de Balears, perquè ha quedat en la primera fase". El sindicat ha afegit: "Avui dia, on no hi havia conflictes, els ha generat –Maó– i els ajuntaments no són conscients del que els ve damunt".

D'altra banda, UGT ha advertit que, l'empresa que va aconseguir la licitació a Es Raiguer vol fer un pas enrere i rescindir el contracte "per no ser capaç de complir el servei amb garanties". "Això demostra que l'atomització, fragmentació, deterioració i licitació a la baixa per guanyar les licitacions deteriora el servei fins a l'extrem de no poder-ne complir l'execució; aquest model garanteix la precarietat", ha denunciat el sindicat.

UGT Serveis Públics també ha assenyalat els ajuntaments: "Han assumit un model fallit de contractes fraccionades, han elaborat els Plecs, els han adjudicat i han tancat els ulls a les irregularitats i deficiències del servei". A més, segons el comunicat del sindicat, els consistoris han fet que les contractes "entrin en períodes de pròrroga o de continuïtat", la qual cosa "suposa deterioració d'instal·lacions i vehicles, és a dir, de condicions de treball". UGT ha denunciat també que els canvis i els vehicles que es pretenen introduir no prestaran servei fins a 2024, "si tot va bé".

Proposta del sindicat

UGT Serveis Públics ha reiterat la urgència d'un canvi de model a un "sistema a escala insular" que asseguri "unes condicions de treball i uns resultats de qualitat". El sindicat ha afegit: "El servei de neteja i recollida de residus és un servei públic, que és un sector estratègic en un lloc que viu de la seva imatge i que ha de complir els objectius mediambientals".

"Conflictes, vehicles obsolets i insuficients, instal·lacions deficients, condicions laborals pèssimes, incompliment dels requisits de recollida selectiva i reciclatge" són algunes de les queixes d'UGT, que ha dit que "s'ha d'afrontar una solució real i efectiva, que homogeneïtzi i dignifiqui les condicions laborals, dot d'infraestructura i de mitjans al sector per garantir un servei de qualitat".

stats