Residus
Part Forana 22/09/2022

UGT diu que surt més barata la gestió pública de la recollida de fems que el sistema de contractes

L'organització ha calculat que surt a 43 euros menys per habitant a l'any

ARA Balears
2 min
Treballador del servei de recollida de fems./ ISMAEL VELÁZQUEZ

PalmaUGT Serveis Públics ha calculat que a les arques públiques els surt a l'any 43 euros “més barata” per habitant la gestió pública de la recollida de residus i la neteja viària que el sistema basat en les adjudicacions del servei a contractes. L'organització sindical ha plantejat aquest dijous solucions als partits polítics davant els “múltiples i constants” problemes laborals i a les “deficiències de servei" que té a les Balears el model privat de neteja viària i recollida d'escombraries.

D'aquesta manera, UGT ha fet un estudi comparatiu sobre el cost per habitant que té la recollida de residus i ha conclòs que els municipis amb el servei privatitzat paguen 188 euros anuals per habitant enfront dels 145 euros que gasten els que el tenen públic. Per això, la central sindical ha tornat a demanar un canvi de model amb la creació d'un consorci o empresa que agrupi i gestioni per illes la recollida d'escombraries i la neteja viària dels municipis que tenen adjudicat el servei a contractes.

“El seu model actual provoca l'existència de conflictivitat laboral per condicions penoses, vehicles obsolets, insuficiència de mitjans i instal·lacions precàries, així com l'incompliment dels objectius de recollida selectiva i reciclatge”, ha assenyalat UGT Serveis Públics. A més, ha afegit que l'organització del treball, a través d'un servei insularitzat, dotaria de les "instal·lacions i vehicles adequats” i una estructura unificada que podria prestar el servei "de manera més eficient i amb “major qualitat”, com ocorre amb l'empresa que gestiona els residus de les Balears.

El sindicat ha recordat també que ja va advertir que la creació del conveni col·lectiu autonòmic "no resoldria els problemes” que ocasiona un model de contractes fragmentat, que adjudica a la baixa, no es coordina i està abocat a mantenir "la precarietat laboral i l'escassa qualitat de servei". “El conveni autonòmic no ha portat la pau social al sector, ni una millora del servei de recollida i neteja viària, ha generat nous problemes”, ha manifestat UGT, que ha reiterat que les concessionàries han guanyat les licitacions, amb nombroses pròrrogues, estirant les ofertes a la baixa, per la qual cosa no s'afavoreix la inversió ni les innovacions.

L'organització confia que la jornada de reflexió i debat d'aquest dijous serveixi perquè s'acordi la implantació d'un model insular que garanteixi la qualitat el servei i el respecte pels drets de les brigades de neteja. En la jornada hi han participat el secretari general d'UGT Serveis Públics, Miguel Ángel Romero; el secretari estatal el sector de Serveis Comunitaris, Moisès Torres; i, dels partits polítics, del PSIB, Silvana González; del Partit Popular, Pedro Rosselló; de MÉS per Mallorca, Maria Ramon; d'Unides Podem, Aurora Ribot, i del Pi, Antoni Salas.

stats