Medi Ambient
Part Forana 19/01/2023

La sequera preocupa el Govern, que demana mesures preventives als ajuntaments amb vista a l'estiu

Les unitats d'Artà i el Pla de Mallorca estan en escenari de prealerta des de fa 17 i 22 mesos, respectivament

2 min
151002   Aigua , aixeta   IB 02

PalmaEl Govern alerta d'un possible escenari de sequera durant l'estiu i demana als Ajuntaments que comencin a preparar-se. "No es tracta de ser catastrofistes, però sí previsors", ha subratllat el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, en la reunió convocada aquest dijous per la Direcció General de Recursos Hídrics i la Federació d'Entitats Locals de Balears (FELIB).

En concrtet, la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, ha instat els municipis a tenir acabats pous de reserva i les infraestructures que siguin necessàries per evitar situacions com les de l'estiu passat, "quan l'increment de demanda va ser tan elevat que, malgrat haver-hi recurs, no es va poder garantir el subministrament en alguns llocs".

Precisament el municipi de Deià hagué de reduir el consum d'aigua a la meitat el setembre passat, després que el consum augmentàs entre un 35% i un 40% respecte del mateix període de temps del 2019. Prèviament, a l'agost, l'Ajuntament ja havia prohibit regar jardins i omplir piscines, entre altres mesures.

El conseller ha informat de les darreres dades sobre l'estat dels aqüífers i ha explicat que les reserves hídriques de l'Arxipèlag es troben, actualment, al 55%. Les Unitats de Demanda (UD) que més preocupen són les d'Artà i Pla de Mallorca, que porten en escenari de prealerta de sequera 17 i 22 mesos, respectivament. En aquest sentit, la directora general ha anunciat que pròximament convocarà una Taula Tècnica de Sequera amb els municipis afectats per començar a estudiar mesures.

A pesar que la xifra autonòmica suposa un increment respecte del mes anterior, Mir ha advertit els municipis, que tenen les competències en proveïment d'aigua, que l'última vegada que es van registrar uns índexs similars al desembre va ser l'any 2015. Aquell any, l'escassetat d'aigua va declarar la situació de sequera extraordinària a Eivissa i, posteriorment, s'aprovà el Pla Especial d'Actuació en Situació d'Alerta i Eventual Sequera de Balears.

stats