Part Forana 28/12/2015

Una sentència confirma males pràctiques en les contractacions de l'empresa pública de Pollença

La jutge diu que Emser aplica el conveni col·lectiu "segons li convé"

M. Bonnín
2 min
L'empresa municipal s'encarrega del servei d'aigua i de recollida de residus.

PollençaEl Jutjat Social número tres de Palma ha estimat parcialment la demanda contra l'empresa pública de Pollença, Emser, i l'Ajuntament per haver contractat irregularment un treballador provinent del borsí de feina. La sentència ressalta que l'empresa aplica les normes del conveni col·lectiu segons li convé i li recorda que el fet de ser una pública l'obliga a contractar per llei sota els principis d'igualtat, mèrit i capacitat.

La jutge dicta sentència arran d'una demanda d'un aspirant a la borsa de feina creada a l'agost de 2011 per a oficials de segona. Emser va contractar el primer de la llista per obra i servei d'agost de 2011 a desembre de 2012 i ho tornà a fer el 2 d'abril de 2013. La irregularitat seria en aquesta segona contractació, ja que el conveni col·lectiu estableix que s'ha de contractar el següent aspirant "per ordre rigorós de llista". Segons indicà el gerent de l'empresa, es va tornar a contractar el primer treballador perquè havien quedat "molt contents amb ell".

Reclamació de 18.775 euros

Això no obstant, la jutgessa desestima la reclamació de 18.775 euros (corresponents al sou de 375 dies) en concepte de danys i perjudicis per part del demandant. El motiu és que la seva argumentació està mancada de documentació que la facin fiable, ja que ha de demostrar que el lloc de feina li hauria de correspondre a ell (tercer de la borsa) i no al segon que, segons la documentació aportada, hi hauria renunciat perquè actualment treballa com a autònom. El demandant ha al·legat contra aquesta desestimació.

Alternativa per Pollença ha lamentat l'arbitrarietat i la "mala gestió" de l'empresa i demana a l'equip de govern (Junts Avançam i Unió Mollera) una major determinació per fer possible una empresa municipal "eficient, democràtica i transparent". El batle, Miquel Àngel March (Junts), ha indicat que l'Ajuntament està d'acord amb la sentència i que no hi interposarà cap recurs de súplica.

March també ha indicat que l'Ajuntament pretén acabar amb les irregularitats en matèria de contractació que s'han dut a terme a l'empresa durant els darrers anys, en què, entre d'altres, s'han fet contractacions sense la perceptiva creació de borsins de feina. Segons ha explicat, s'està fent feina en la creació de dos borsins, un de residus i l'altre per al servei d'aigua, per cobrir les necessitats de personal amb vista a la temporada turística.

Altres irregularitats

L'empresa municipal pollencina ha estat motiu de conflicte en diverses ocasions. L'any passat, Alternativa denuncià suposades contractacions irregulars. Per altra banda, un informe d'inspecció de treball emès el setembre passat confirma que s'han aplicat retallades en alguns drets del personal, referents a vacances i assumptes propis, també de manera irregular.

L'actual consell d'aministració de l'empresa ha renovat en el càrrec el gerent d'Emser, amb l'únic vot en contra de la representant d'alternativa, Marina Llobera. El seu sou també s'ha posat en qüestió. El gerent percep uns 50.000 euros anuals bruts, 5.000 dels quals corresponen a "objectius" que ni tan sols no estan definits, segons ha confirmat el Consistori. L'Ajuntament s'ha compromès a definir aquests objectius.

Emser s'encarrega de la recollida de residus i del servei d'aigua potable.

stats