Fira Agrícola i Ramadera
Part Forana 17/04/2024

Santa Eugènia presumirà de fira i d'aviram aquest cap de setmana

La Fira Agrícola i Ramadera de Santa Eugènia arriba enguany a l'edició número 42

Joan Socies (Tot Pla)
3 min
La fira en una edició passada.

PalmaUna de les fires més primerenques és la Fira Agrícola i Ramadera de Santa Eugènia, una celebració que enguany arriba a l'edició número 42. I que d'uns anys ençà té en el concurs d'aviram un dels seus puntals i atractius. Per saber-ne més coses, hem parlat amb el batle de Santa Eugènia, Pep Lluís Urraca, i la regidora de Fires, Leticia Bonnín.

"Són 19 anys de concurs d'aviram de les Balears i el setè concurs internacional. Creim que és una cita important per als amants d'aquestes races. Venen de fora d'Espanya i la veritat és que té bastant força. És una afició poc coneguda, però la veritat és que és molt interessant. En aquest cas, tenim el suport de Natura Park i creim que gràcies a aquesta mostra ajudam a la conservació d'aquestes races", explica el batle.

Trobada gegantera.

I és que Santa Eugènia i la seva fira s'han convertit en un petit oasi per als criadors d'aviram autòcton. Colom nas de xot, colom de pinta, gallina menorquina, colom gavatxut o colom de casta grossa tenen la seva mostra monogràfica a Santa Eugènia. Aquesta mostra i els dos concursos començaran divendres horabaixa i s'allargaran fins diumenge.La fira serà diumenge dia 21 i la seva essència és agrícola i ramadera: "Continuam apostant per mantenir la presència del bestiar, hi haurà mostra d'ovelles, l'associació de ca de bestiar també hi serà present amb els seus animals i volem mantenir aquest caire tradicional de la fira".

La ubicació dels estands serà per temàtiques, una zona amb tota la part gastronòmica, un espai per als artesans on hi ha cabuda per a tots els artesans locals, "que sempre és important donar-los prioritat, per això els ubicam en un carrer principal com és el de Josep Balaguer". "També tenim –afegeixen– una mostra de maquinària, però no és per vendre, sinó que és una mostra de la maquinària que tenen els pagesos del municipi que col·laboren amb la fira d'aquesta manera".

Concurs d'Aviram.

La mostra taujana també tindrà un espai per a les plantes, per a l'artesania, la roba... tots aquells elements que podem trobar en una fira. Però els al·licients per anar aquest cap de setmana a Santa Eugènia no acaben aquí. Durant el matí de diumenge hi haurà animació itinerant pel carrer, un fet que sempre serveix per treure una rialla als visitants.

El pati de l'escola també serà escenari per a les atraccions i jocs per als més petits. Així, en un espai més tancat, es dona tranquil·litat i seguretat a les famílies que vulguin passar la jornada a la fira de Santa Eugènia.

Ballada popular.

L'horabaixa de la fira també s'han previst activitats. Una d'elles és la ballada popular amb els sonadors del col·lectiu Art Km 0, que han reimpulsat un grup de sonadors per fer música popular de ball de bot.

Els gegants tornen al carrer

"Dissabte, dia 20, també serà un dia ben especial", diu Pep Lluís Urraca, i és que el batle va ser un dels primers portadors dels gegants de Santa Eugènia i serà aquest dissabte en la trobada gegantera quan en Bernat i n'Eugènia, els gegants de la vila, tornaran a sortir al carrer després de molts d'anys sense ballar. Ja hi ha una quinzena de colles confirmades. A les 16 h hi ha prevista la plantada dels gegants entorn de l'església; a les 17 h, cercavila fins al Puget, i a les 18.30 h, la presentació de les colles participants i els seus balls.

stats