Part Forana 30/03/2022

Els restaurants de Capellans recorren al Ministeri per poder obrir les terrasses per Setmana Santa

Els propietaris denuncien que, si no, pròximament hauran d'acomiadar 60 treballadors fixos discontinus

2 min
Terrassa de Can Gavella

Els propietaris dels restaurants de les Casetes dels Capellans denuncien estar ofegats per una situació que s'ha convertit en un cul-de-sac. Si l'octubre passat els tres restaurants d'aquesta zona varen perdre l'autorització per instal·lar les terrasses a causa d'un informe desfavorable de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, ara han exigit a Demarcació de Costes, competència del govern espanyol, una resposta immediata per poder obrir per Setmana Santa, així com tenien previst.

En concret, es tracta dels restaurants Can Gavella, Ponderosa Beach i Olimpia Opa & Oma. En total, sumen 60 treballadors fixos discontinus que hauran d'acomiadar si el mes de maig no han obtingut l'autorització pertinent, segons expliquen els propietaris, Jaume Perelló, Carlos Ramis i Francis Lora, respectivament. Això suposaria per a cada propietari una despesa de 82.000 euros per complir amb la llei laboral. Igualment, "no volem acomiadar ningú perquè són treballadors que hem tingut tota la vida, alguns han estat més de 30 anys amb nosaltres", lamenta Perelló a l'ARA Balears. En aquest cas, sense terrassa, a Can Gavella quedarien amb unes set taules a l'interior i "el restaurant sortiria endavant gràcies al suport de la família", diu el propietari.

Per això, els tres propietaris varen presentar un recurs d'alçada el mes d'octubre al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Ecològic. Davant la manca de resposta, segons expliquen, hi han insistit a través d'un requeriment que ha estat acceptat, però no ha especificat cap autorització. "Ens han dit que ja ens contestaran, però mentre arriba estam a les portes de la temporada", lamenten.

Cal recordar que Demarcació de Costes va denegar, el maig del 2021, la pròrroga del permís d'ocupació de les terrasses amb taules, cadires i para-sols als tres restaurants a causa d'un informe desfavorable de la Conselleria de Medi Ambient. Els arguments principals són la poca distància entre els establiments i la protecció del sistema dunar. Ara, els restauradors asseguren que "el criteri de Costes ha canviat" i argumenten que, fins que no s'hagi definit la partió de domini públic de les Casetes dels Capellans, no emetran cap autorització, la qual cosa "pot estar 10 anys a fer-se". Els propietaris apunten que "els nostres restaurants estan construïts en un solar urbà, no són desmuntables, no els podem moure, estan construïts abans de la Llei de costes del 86, ja que són dels anys 60".

Cal tenir en compte que, a banda del permís de terrasses, l'Ajuntament de Muro i l'Associació de Veïns de Casetes dels Capellans estan immersos en un procés d'al·legacions en contra de la partió de domini públic que proposa Demarcació de Costes.

stats