Memòria democràtica
Part Forana 01/06/2023

Recuperen les restes de nou víctimes de la Guerra Civil a l’hospital de sang de Son Carrió

També s'han excavat zones de Son Escrivà i del cementeri de Son Carrió sense resultats positius

ARA Balears
2 min
La fossa de l'Hospital de Sang a Son carrió.

PalmaEl Govern ha recuperat les restes de nou víctimes de la Guerra Civil a la fossa de l'hospital de sang a Son Carrió. Es tracta de milicians de l’expedició de Bayo que s'haurien instal·lat tres quilòmetres terra endins de la platja de sa Coma durant l’estiu del 1936. Després de dotze dies de feina en els quals s’ha intervingut en una àrea de 90 metres quadrats, un equip conjunt d’arqueòlegs i antropòlegs d’Aranzadi i ATICS ha documentat vuit fosses excavades en el subsol del recinte, en les quals s’han localitzat les restes.

Dos d’ells estaven enterrats en una mateixa fossa i tots estaven associats als milicians republicans de l’expedició de la Generalitat, per la constatació d’algunes ferides per arma de foc i pels objectes vinculats a la seva indumentària que s’han pogut recuperar. Es tractaria d'expedicionaris que resultaren ferits com a conseqüència d’alguna de les accions de guerra i traslladats a l’“hospital de campanya”, on degueren morir a conseqüència d’aquestes ferides i enterrats en una de les terrasses exteriors del recinte sanitari. 

Les excavacions a Son Escrivà i al cementeri de Son Carrió, sense resultats positius

També s’ha intervingut aquesta mateixa setmana a l’exterior del cementeri de Son Carrió, als voltants de l’antiga entrada del cementeri (en ús el 1936), on diversos testimoniatges orals assenyalaven que es podrien haver inhumat els republicans caiguts en els fronts de Sant Llorenç des Cardassar i Son Carrió, o expedicionaris represaliats després del reembarcament.

En concret, s’ha excavat la zona contigua al mur sud-oriental del cementeri fins a abastar una extensió total de 338 m2, on s’ha pogut descartar la presència de fosses o enterraments vinculats a la Guerra Civil.

Així mateix, ha estat negatiu el resultat de la intervenció que es va dur a terme la setmana passada a les parcel·les de Son Escrivà, en una zona limítrofa entre Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar, on el Mapa de Fosses de Mallorca assenyalava una fossa comuna o un petit grup de tombes situades al peu del puig de sa Font, a la part de baix del vessant sud del penyal, i que finalment han estat també descartades.

Les tres intervencions s’emmarquen en el Quart Pla de Fosses i Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears (2023-2024) i corresponen a tres direccions associades al desembarcament de Bayo en el llevant de Mallorca l’estiu del 1936.

stats